Arxiven la causa contra l'exconseller Serafín Castellano per contractes amb un amic

El jutjat considera que "no hi ha evidència suficient per a apreciar l'existència d'un fraccionament de contractes".

L'exconseller Serafín Castellano en una imatge d'arxiu
L'exconseller Serafín Castellano en una imatge d'arxiu / Europa Press

El jutjat d'instrucció número 19 de València ha arxivat la causa oberta per les adjudicacions concedides des de diverses conselleries que va dirigir Serafín Castellano a les companyies d'un empresari i amic ja mort, José Miguel Pérez Taroncher.

Segons consta en un acte del citat jutjat, facilitat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el jutge fa seu el criteri de la Fiscalia i rebutja les al·legacions esgrimides per l'Advocacia de la Generalitat, que pretenia mantindre viu el procés.

Després de diversos arxivaments parcials, els fets objectes d'investigació van quedar circumscrits a les adjudicacions concedides a les empreses Construccions Taroncher i Associats SL i Construccions DV 4 per les Conselleries de Sanitat, Governació i Justícia durant el temps en què Castellano va ocupar el càrrecs de conseller.

La primera etapa investigada abasta des de l'any 2000 al 2003, quan Castellano era conseller de Sanitat. Segons el jutge, vora la meitat dels expedients de contractació van ser tramitats per procediment negociat o obert o van ser contractes menors, i no s'obté "evidència suficient per a apreciar l'existència d'un fraccionament de contractes amb l'objectiu d'evitar la concurrència pública".

La segona etapa investigada correspon al període 2004-2010, durant la qual Castellano no va ostentar la titularitat de la conselleria de Sanitat, encara que les empreses de Taroncher van obtindre contractes per 4,1 milions d'euros. Segons el jutjat, com que l'exconseller no era titular del departament en aquell moment "no és possible atribuir a aquestes contractacions indicis de criminalitat".

La tercera etapa correspondria al període 2007-2008, quan des de la Conselleria de Governació es van adjudicar a les referides empreses contractes per 171.034 euros. En aquestes operacions, segons la Intervenció de la Generalitat, "es constata la concurrència de tots els requisits que defineixen l'existència de fraccionament de contracte".

Contractes en l'extinció d'incendis

D'altra banda, Castellano, que també va ocupar el càrrec de delegat del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, està investigat en una causa que dirigeix l'Audiència Nacional per suposadament haver arreglat contractes per a l'extinció d'incendis, una responsabilitat en què hauria incorregut durant la seua etapa com a responsable de la Conselleria de Governació.

Arran d'aquesta causa, una operació policial va derivar en la detenció de Castellano i altres processats al gener de 2016, quan es va descobrir que aquesta presumpta trama de tripijocs afectava sis comunitats autònomes (Comunitat Valenciana, Catalunya, Andalusia, Balears, Castella-la Manxa i Extremadura). Als investigats se'ls imputen els delictes d'organització criminal, malversació de cabals públics, suborn, prevaricació i falsedat en document públic, entre altres.

També et pot interessar

stats