Artur Mas diu que no va ser conscient de cometre cap irregularitat en relació amb el 9N

L’expresident i tres exconsellers són jutjats per la seua suposada responsabilitat en el desviament de fons públics per a la consulta.

Artur Mas, a la seua eixida del Tribunal de Comptes
Artur Mas, a la seua eixida del Tribunal de Comptes / Mariscal (Efe)

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha afirmat que mai va ser conscient de cometre cap irregularitat en relació amb la convocatòria de la consulta sobiranista el 9 de novembre de 2014.

En el juí que se celebra al Tribunal de Comptes per la seua presumpta responsabilitat comptable en les despeses del 9N, Mas ha dit que en l'Estatut està “àmpliament reconeguda la possibilitat de participació”, i l'essencial era consultar el poble català.

Així mateix, s’ha preguntat que “si tan greu” va ser el delicte per la convocatòria de la consulta sobiranista, per què “ni un sol jutge o fiscal va actuar per a parar-la”.

Durant el juí, Mas ha desvinculat de la consulta la compra de 7.000 ordinadors, malgrat coincidir amb el nombre de meses electorals. De fet, ha afirmat que els ordinadors, que van suposar un poc més de dos milions d'euros, eren per a les escoles catalanes i es van comprar per a millorar el sistema educatiu.

A més, considera que és “irrellevant” que els 2,8 milions d'euros amb els quals es van adquirir hagueren estat prèviament consignats en la partida per al referèndum que va anul·lar el Tribunal Constitucional.

Mas, el primer dels membres d'aquell govern que hauran de declarar en el juí a petició de Societat Civil Catalana, l'Associació d'Advocats Catalans per la Constitució i l'Advocacia General de l'Estat, ha defensat la “normalitat” del procediment amb el qual es van sufragar les despeses del 9N.

El PDeCAT creu que és un “procés injust”

El president del Partit Demòcrata de Catalunya (PDeCAT), David Bonvehí, ha assenyalat que aquest és un “procés injust” perquè aquest assumpte ja es va enjudiciar en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el Tribunal Suprem, que va descartar que es cometera un delicte de malversació de cabals públics.

Bonvehí i una delegació de diputats i senadors del PDeCAT han anat al Tribunal de Comptes per a donar suport a Mas i els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau, que són jutjats per la seua suposada responsabilitat en el desviament de fons públics per al 9N.

El president del PDeCAT ha destacat que la consulta sobiranista va ser l'inici del procés independentista i que, a més, va resultar “imprescindible” per a arribar al referèndum unilateral de l'1 d'octubre.

També et pot interessar

stats