Arrrimadas trasllada al rei la seua opció d'investidura amb un acord de PSOE, PP i Cs

La ronda de consultes continuarà aquesta vesprada amb Iglesias, Abascal, Casado i Sánchez.

Felip VI ha rebut a la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas
Felip VI ha rebut a la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas / @CasaReal (Twitter)
11 de desembre 2019 - 15:25

El rei Felip VI ha rebut aquest dimecres al palau de La Zarzuela a la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas, qui li ha trasllat el rebuig del seu partit a avalar la investidura de Pedro Sánchez si compta per a això amb el suport d'ERC i d'Unides Podem. 

Enfront d'aquesta opció, Ciutadans defensa un acord per a desbloquejar la legislatura que depèn de sumar els 221 escons que representen PSOE, PP i Ciutadans. La mateixa Arrimadas ha proposat a Sánchez una reunió entre els tres partits per a explorar un acord "moderat i constitucionalista". 

La reunió amb la dirigent de Ciutadans ha sigut l'última del rei abans de reprendre a primera hora de la vesprada la recta final de la seua ronda de consultes. En ella participaran Pablo Iglesias (Podem), Santiago Abascal (Vox), Pablo Casado (PP) i Pedro Sánchez (PSOE). Al seu terme, el rei comunicarà a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, si proposa candidat a la investidura, i en cas afirmatiu, serà ella qui ho faça públic. 

Garzón demana paciència en la negociació i no posar data

Abans, el rei ha rebut aquest matí i per aquest orde Alberto Garzón (Esquerra Unida), Aitor Esteban (PNB), Jaume Asens (En Comú), Laura Borràs (JxCat).

El coordinador federal d'Esquerra Unida (EU), Alberto Garzón, ha assegurat aquest dimecres que falten "alguns detalls" perquè es tanque la negociació entre el PSOE i ERC per a aconseguir els suports necessaris per a la investidura de Pedro Sánchez, i ha demanat "calma", "paciència" i no posar "data".

Aitor Esteban trasllada al rei la posició "optimista" del PNB

A continuació, el portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, s'ha mostrat optimista davant d'una possible investidura de Pedro Sánchez com a cap de l'executiu. "La veig progressant i tirant avant", ha dit en relació amb aquesta investidura per a la qual el PNB manté contactes amb els socialistes.

A més, considera una mera anècdota que el tràmit perquè el candidat obtinga la confiança del Congrés siga abans o després de les festes nadalenques, encara que ha mostrat les preferències del seu partit perquè siga "com més prompte millor".

En Comú Podem demana a ERC que facilite la investidura abans de Nadal

Per la seua banda, el portaveu d'En Comú Podem en el Congrés, Jaume Asens, ha demanat a ERC que aclarisca si contempla "una alternativa millor" al govern de coalició que pot formar-se entre el PSOE i Unides Podem i ha instat als independentistes que aconseguisquen un acord per a una investidura "abans de Nadal".

"El temps corre en contra", ha destacat Asens que s'ha dirigit especialment a ERC i a JxCat per a demanar-los que "s'abstinguen en la investidura". No fer-ho significaria que tenen una alternativa millor, segons les seues paraules, i per això els ha instat que aclarisquen si és així.

Laura Borràs afirma que JxCat manté el "no" a la investidura

El rei ha rebut a la diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs que ha ratificat el "no" de Junts per Catalunya a la investidura de Sánchez. "Les circumstàncies actuals no faciliten un acord amb el PSOE i en el nostre plantejament, l'exercir el dret d'autodeterminació i un referèndum són inaudibles. I és alguna cosa que encara no s'ha produït", ha explicat.

Laura Borràs ha destacat que "la sentència del procés" ha ocupat bona part de la trobada amb Felip VI. "Ha sigut una conversa llarga i li he entregat l'informe d'Amnistia Internacional que fa sobre el judici de l'1-O", ha dit. A més, la portaveu de JxCat ha avançat que també ha entregat a Felip VI un document sobre el suport que té la monarquia a Catalunya i també un estudi sobre l'acceptació d'un possible referèndum d'autodeterminació català.

També et pot interessar

stats