Arrimadas i Montero veuen marge per a un acord dels pressupostos, però Echenique el descarta

La ministra d’Hisenda afirma que que “hi ha possibilitats d’entesa” amb Ciutadans, en canvi Echenique situa Arrimadas fora de la negociació.

Els diputats socialistes aplaudeixen a la ministra d'Hisenda després de rebutjar-se les set esmenes a la totalitat dels pressupostos
Els diputats socialistes aplaudeixen a la ministra d'Hisenda després de rebutjar-se les set esmenes a la totalitat dels pressupostos / Chema Moya (Efe)

Ciutadans s’ha mostrat disposat a mantindre la mà estesa al govern espanyol fins al final de la negociació dels pressupostos generals de l’Estat de 2021, una col·laboració que veuen inviable des d’Unides Podem, però que no descarta la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. El portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, situa al partit d’Arrimadas fora de la negociació dels comptes públics i li ha indicat que “no han aconseguit res” en la seua estratègia d’acostament al govern espanyol, ni en matèria econòmica ni laboral.

Les declaracions d’Echenique contrasten amb les de Montero, que argumentava que hi ha “un espai ampli” d’enteniment per a arribar a acords entre el govern central i ciutadans “anteposant els interessos generals” als de partit. Aquestes postures s’han evidenciat en la segona sessió del debat d’esmenes de totalitat dels comptes públics de l’any que ve, en la qual intervenen al Congrés els grups que no les han presentades.

Montero ha assegurat que “hi ha possibilitats d’acord i entesa” amb Ciutadans, encara que “no els agrade” el govern de coalició. La ministra ha deixat clar que hi ha marge per a poder millorar els comptes en aspectes relatius als autònoms o altres àmbits que estiguen “dins del pressupost”, però ha avisat que si el suport final depén d’altres lleis, “s’afig una complexitat, que és la d’establir vetos”.

En canvi, durant la seua intervenció, Echenique ha avisat a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que “vaja amb compte, no acabe vosté donant suport a uns pressupostos socialcomunistes” que suposen un “canvi de lògica econòmica de 180 graus”.

Arrimadas demana no cedir de cara als separatistes

Inés Arrimadas ha afirmat que al govern de Sánchez i Iglesias no els agrada la predisposició de Ciutadans a col·laborar en els pressupostos de l’any que ve. A més, la líder de la formació taronja ha demanat a l’executiu que no cedisca al xantatge dels separatistes i no permeta “la humiliació” que infringeixen.

Tot i aquest advertiment, Arrimadas no ha entrat en el cos a cos amb Podem i ERC després dels atacs dels seus portaveus. Sols s’ha limitat a assenyalar que ha vist “una mica molest” a Pablo Echenique. En opinió de la portaveu de Ciutadans, a Podem “li ha dolgut”, per exemple, que no s’haja introduït una pujada del 15 per cent en l’impost de societats o que no s’haja incrementat l’IRPF als contribuents que guanyen 50.000 euros, que per al partit morat, ha dit, “són rics”.

En tot cas, ha insistit que el fet que no voten a favor les esmenes de totalitat no significa que hagen de donar el sí als comptes perquè, entre altres mesures, hauran de retirar l’esmena que suprimeix el castellà com a llengua vehicular, a part d’altres mesures econòmiques per a les famílies i les empreses.

Cs troba a faltar mesures per a “rescatar” pimes i famílies

“Fan falta més línies taronja, perquè aquests pressupostos estan lluny de ser els que necessita Espanya”, ha afirmat Arrimadas en concretar, per exemple, que reclamaran “el model europeu de rescat a pimes i famílies”.

Echenique, per la seua banda, ha assenyalat que aquest dijous comencen a tramitar-se uns pressupostos que suposen un augment històric de la despesa pública, endeutament molt important per a protegir a la gent i a l’economia i una pujada d’impostos a les grans fortunes i corporacions.

Per a la responsable d’Hisenda, “és un projecte (de pressupostos) que Ciutadans pot votar” perquè no contempla cap qüestió que impossibilite el seu suport, segons la ministra, que confia a ser capaç de situar la ciutadania en el centre per a “derivar altres debats cap a altres entorns”.

També et pot interessar

stats