Arrimadas critica la “crida de gràcia” de Sánchez amb els líders catalans per a allargar l’estada al capdavant de La Moncloa

La CUP, Podem Catalunya i el PNB veuen injustificables les peticions de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat.

Inés Arrimadas, durant la seua intervenció en el Congrés General del partit el passat 28 d'octubre.
Inés Arrimadas, durant la seua intervenció en el Congrés General del partit el passat 28 d'octubre. / Román Ríos (Efe)

La portaveu de Ciutadans i líder de la formació a Catalunya, Inés Arrimadas, ha criticat la “crida de gràcia” del president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, perquè l’advocacia de l’Estat demane delicte de sedició per als “colpistes”, per tal “d’estar un quart d’hora més en La Moncloa”.

Arrimadas ha manifestat que “molts espanyols” han vist “amb tristesa” que “s’han confirmat les sospites”. No obstant això, ha assenyalat que Sánchez “no podrà seguir amagant-se” després de la proposició presentada per Ciutadans per a no indultar els líders independentistes.

La CUP crida a mobilitzar-se

El diputat de la CUP en el Parlament de Catalunya Vidal Aragonès ha fet una crida a mobilitzar-se contra el judici pel procés independentista per a convertir-lo en un “bumerang polític i jurídic contra el que significa l’Estat espanyol”.

Vidal Aragonés creu que amb aquest judici l’Estat pretén que “la unitat territorial espanyola aparega com una qüestió sagrada i que qualsevol que s’atrevisca a qüestionar-ho tindrà penes de presó”. Així mateix, ha instat els demòcrates de tot Espanya i de tot el món a respondre contra aquesta causa judicial.

D’altra banda, ha afirmat que el fet que l’advocacia de l’Estat no haja acusat de rebel·lió, no suposarà cap canvi. A més, ha avisat els partits independentistes que, si creuen que negociant amb el Govern de Pedro Sánchez “es pot rebaixar la repressió sobre el moviment independentista, s’equivoquen; no estan entenent el que és l’aparell de l’Estat”.

Podem veu injustificables les penes de fiscalia i insuficient el “gest” d’advocacia

Podem Catalunya ha sostingut que la petició de la fiscalia és “absolutament injusta, injustificable i desproporcionada”, ja que consideren que no va haver-hi violència i que, per tant, no existeix el delicte de rebel·lió.

La formació ha assenyalat que les decisions de la justícia de Bèlgica i Alemanya sobre aquesta qüestió havien desmentit el relat del jutge del Suprem Pablo Llarena, i ha recriminat que fer aquestes peticions es deu a una “interpretació conservadora i fins i tot reaccionària” de l’ordenament jurídic.

Sobre la decisió de l’advocacia de l’Estat de no acusar per rebel·lió, Podem ha lamentat que “aquest gest, encara que és necessari, és del tot insuficient”, i ha demanat a Pedro Sánchez que treballe per a solucionar la situació a Catalunya per la via política. “Continuarem denunciant la injustícia de la presó preventiva i condemnant la injustificable judicialització d’un conflicte polític”, ha sentenciat.

El PNB advoca per “política i diàleg”

La formació jeltzale ha manifestat que “la solució a la qüestió catalana, que és una qüestió política i que es perllonga en el temps, mai vindrà de la judicatura, ni de la judicialització de la política”. “Fa anys que reclamem política i diàleg per a Catalunya, i no processos ni presó. Per tant, ni sedició ni rebel·lió: política i diàleg”, ha subratllat.

També ha reiterat la seua demanda de posada en llibertat “immediata” dels líders independentistes, als quals, segons el seu parer, se’ls ha aplicat de forma “injustificada la presó preventiva”, i ha demanat també “la tornada a Catalunya de les persones que estan en l’exili”.

També et pot interessar

stats