Arriba al Congrés l'última pròrroga de l'estat d'alarma

Sánchez afronta la votació sense risc de derrota, amb acord amb Cs, Esquerra Republicana i el PNB.

Hemicicle del Congrés en el debat de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma
Hemicicle del Congrés en el debat de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma / Europa Press

El ple del Congrés vota aquest dimecres la sisena pròrroga de l'estat d'alarma decretat per la pandèmia del coronavirus, que estarà vigent fins al 21 de juny. El govern espanyol afronta aquesta última votació sense risc de derrota, però tractant de superar-la amb un suport almenys de la majoria absoluta de la cambra baixa (176 vots).

L'executiu espanyol va decretar l'estat d'alarma el 14 de març per a poder adoptar mesures extraordinàries contra la Covid-19. Amb aquesta seran sis les ocasions en què el Congrés ha avalat la proposta d'ampliar aquesta situació excepcional. Això sí, cada vegada amb menys suports.

Malgrat incrementar-se progressivament el nombre de diputats en contra de l'estat d'alarma, el suport a les pròrrogues no ha baixat de la majoria absoluta. Fa dues setmanes va sumar 177 vots a favor i per a aquest dimecres, a més dels 155 diputats del PSOE i Unides Podemos, ja té el suport de Ciutadans, el PNB, Més País i el PRC, i espera que també repetisquen en el sí Coalició Canària i Terol Existeix, fins a arribar just a la majoria absoluta (176 vots).

El PP, Vox i JxCat, en contra

Ja han anunciat el vot en contra el Partit Popular i els seus socis electorals de la UPN i Fòrum Astúries, a més de Vox i els independentistes catalans de JxCat i la CUP. Pel que fa a Compromís, la formació valenciana ha condicionat el vot al fet que el govern espanyol equipare la inversió entre les comunitats autònomes per a fer front a les conseqüències de la pandèmia.

ERC, que en les dues últimes pròrrogues havia votat en contra, ha arribat a un acord per a abstindre's, la mateixa posició en què es preveu que repetisquen Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), que junts representen quasi vint vots.

També et pot interessar

stats