Aquest dissabte es constitueixen 539 ajuntaments valencians

Només tres del 542 municipis no coneixeran aquest dissabte qui en serà l’alcalde o alcaldessa.

Aquest dissabte es constitueixen 539 ajuntaments valencians
Aquest dissabte es constitueixen 539 ajuntaments valencians

Aquest dissabte es constitueixen un total de 539 ajuntaments al llarg de la Comunitat Valenciana. Aquesta xifra no arriba als 542 perquè hi ha tres municipis valencians on han hagut d’ajornar la constitució de tres corporacions: les de Sant Vicent del Raspeig, Bonrepòs i Mirambell i la Granja de la Costera on, fins i tot, caldrà repetir les eleccions.

El més matiner ha sigut el d’Agres (Comtat), que s'ha constituït poc després de la mitjanit d’aquest dissabte. El ple s'ha dut a terme a les 00.00 hores, perquè el regidor socialista poguera votar sense perdre el vol que tenia aquesta matinada. 

Les quatre grans ciutats repeteixen alcaldia

A Castelló de la Plana, València, Alacant i Elx els alcaldes i alcaldesses de l’última legislatura, Amparo Marco, Joan Ribó, Luis Barcala i Carlos González, repetiran en el càrrec. València i Elx ja tenien un acord tancat, i Castelló de la Plana i Alacant han esperat fins a aquest divendres per a acabar de segellar el pacte. 

No obstant això, encara hi ha alguns municipis on encara no està clar qui acabarà governant i caldrà esperar fins a última hora per a veure cap a on es decanta la balança. 

Les incògnites

Aquest és el cas de Sueca. El PSPV no està disposat que el seu candidat a l'alcaldia, Dimas Vázquez, governe amb les sigles del partit la capital de la Ribera Baixa amb el suport dels populars i Ciutadans. Si finalment, demà dissabte, és així, el PSPV iniciarà els tràmits per a expulsar-lo del partit. 

A Llíria les negociacions entre el PSPV, amb 6 regidors, i Compromís, amb 5 escons, van per bon camí, però s'hauran de tornar a seure per a acabar de tancar tots els detalls. Aquesta vesprada la situació no era molt positiva però, després de dues hores de reunió, les coses han canviat. 

Però no són els únics. Sagunt, Llíria, Paiporta i Quatretonda són altres municipis on hi ha problemes per a arribar a un pacte. 

A Xirivella (Horta Sud), no es repetirà el pacte entre el PSPV, Compromís i Podem i el socialista Michel Montaner governarà en minoria.

Ciutadans té la clau de la governabilitat a Orpesa, on el PSPV i el PP van empatar a cinc regidors i el partit taronja en va obtindre dos. A Benicàssim cap partit va aconseguir una majoria suficient per a poder formar govern en solitari. Els últims dotze anys hi ha governat la popular Susana Marqués amb el suport d'altres partits. I ara és Ciutadans el partit que té la clau a Benicàssim perquè, o bé els tres regidors que va obtindre se sumen als sis del PP per a tindre la majoria suficient, o bé s'alien amb els socialistes, Compromís i Podem per a formar un govern a quatre bandes.  

A Nules governa un partit independent que ha augmentat la majoria a sis regidors i ha de negociar amb el PP i el PSPV, que en tenen cinc cadascun. 

També et pot interessar

stats