Aprovat el pla ‘Un país per a tornar’ perquè tornen 23.000 emigrants espanyols

El pla inclou 50 mesures i té un pressupost de 24 milions d’euros.

Roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Emilio Naranjo (EFE)

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el pla ‘Un país per a tornar’ per a afavorir la tornada d’emigrants espanyols residents a l’estranger. A aquest pla es destinaran 24 milions d’euros de pressupost, beneficiarà unes 23.000 persones i tindrà una durada de dos anys. 

Així ho ha explicat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, que ha afegit que pretén atendre inicialment 10.000 emigrants, tot i que en els dos anys de vigència s’estendrà fins a unes 23.000 persones. “No és només per a joves, sinó també per a altres perfils i famílies que hagueren d’eixir a buscar una destinació per a acomodar les seues economies familiars”, ha dit Celaá, qui ha indicat que és una “bona iniciativa que fa justícia a aquestes persones que hagueren d’anar-se’n durant la crisi”. 

Entre les 50 mesures incloses hi ha bonificacions de quotes i tarifa plana per als autònoms, i beques per a investigadors. També hi ha el suport per a definir el projecte professional o ajuda per a planificar la tornada i instal·lar-se, entre d’altres. A més, es crearà la Finestreta Única del Retorn ─que oferirà informació oficial i contrastada i recopilarà la documentació que necessita el ciutadà─ i el Servei de Mediació Laboral i Buscador de Treball ─assessorament personalitzat a empreses i particulars a través de mediadors laborals. 

En el programa hi participen deu ministeris amb la cooperació institucional de comunitats autònomes, ajuntaments, associacions d’emigrants i retornats i agents socials, a més de 60 empreses. 

Ingressos mínims per a combatre la pobresa 

El govern també ha aprovat aquest divendres l’Estratègia Nacional de Prevenció i Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social 2019-2023, que contempla un sistema d’ingressos mínims que permeta viure amb dignitat i afavorir l’increment de la renda neta disponible de les llars. La iniciativa se centra en quatre metes: combatre la pobresa, generar inversió social en les persones, consolidar un sistema de serveis públics sanitaris, educatius i socials, i promoure l’eficàcia i eficiència de les polítiques. 

Carcedo defén el veto a la pujada “injustificada” de medicaments

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha defés el veto del seu departament a l’increment “injustificat” d’alguns medicaments que han deixat de ser finançats pel sistema públic de salut. Segons el diari El País, la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments s’ha oposat, per primera vegada, a la pujada d’un fàrmac; Fortasec, un antidiarreic abans finançat per la sanitat pública. Preguntada sobre això, la ministra ha dit que la pujada de preu no s’autoritzarà perquè li pareix “desproporcionat al que costa el producte”.

També et pot interessar

stats