Aprovada la reforma de l'Estatut que garanteix unes inversions proporcionals al pes poblacional

La reforma ha tirat endavant amb el vot a favor de tots els grups excepte Ciutadans, que s'hi ha abstingut.

VÍDEO | Aprovada la reforma de l\'Estatut que garanteix unes inversions proporcionals al pes poblacional

El ple de les Corts ha aprovat la reforma de l'Estatut, que garanteix que les inversions de l'Estat a la Comunitat Valenciana siguen proporcionals amb el pes poblacional. La reforma ha tirat endavant amb el vot a favor de tots els grups excepte Ciutadans, que s'hi ha abstingut. 

El text acordat suposa incloure l'apartat 4 en l'article 52, i no una disposició addicional a l'Estatut, com s'havia tramitat inicialment, en el qual es recull que la Generalitat "participarà en les decisions sobre la inversió de l'Estat a la Comunitat Valenciana" .

Així, es diu que aquesta participació serà, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, "equivalent, per a complir el que disposa l'article 138 de la Constitució, al pes de la població de la Comunitat Valenciana en el conjunt de l'Estat per un període de set anys ".

Amb aquest objectiu es crearà una comissió negociadora integrada per l'Estat i la Generalitat que serà l'encarregada de negociar futures inversions.

Les Corts van aprovar, fa set anys, una reforma de l’Estatut amb la qual es pretenia afegir la coneguda com a clàusula Camps, per la qual la inversió estatal fora equivalent al pes poblacional de l’autonomia. Aquest text que es va enviar al Congrés i va ser admés a tràmit fins a tres ocasions. Les dues anteriors es van anul·lar perquè les Corts van convocar eleccions generals, i la iniciativa va haver de tornar a debatre’s i votar-se l’octubre de 2016, inici d’aquesta legislatura.

Al mes de novembre, els grups van acordar que el que la cambra autonòmica va aprovar com una disposició addicional de l’Estatut es transformara en un nou punt de l’article 52, el qual tracta sobre les competències exclusives de la Generalitat. Aquest canvi d’ubicació té com a objectiu evitar que la reforma estatutària haja de ser ratificada en referèndum, ja que l’Estatut valencià estableix que qualsevol modificació del text que no afecte a les competències autonòmiques ha de ser validada en les urnes.

Puig celebra l'aprovació

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat la ratificació de la reforma de l'Estatut i ha assegurat que, a partir d'ara, "serà molt difícil per a qualsevol govern d'Espanya dir que no es facen les inversions que toquen als valencians".

Puig ha assegurat que aquest dijous és "un dia molt important per als valencians", ja que s'ha aconseguit "una ambició" per a "obtindre els mateixos drets que altres autonomies".

El president ha destacat a més "l’amplíssim" consens dels partits polítics en les Corts per a la ratificació de la reforma de l'Estatut aprovada pel Senat

"El moment valencià també es reflecteix per la unitat per a millorar les condicions dels valencians en les inversions de l'Estat en la nostra terra", ha conclòs.

També et pot interessar

stats