Aprovada la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma fins el 7 de juny

El govern espanyol trau endavant la proposta amb els vots de Cs i PNB, però perd suports d'aliats de la investidura com Compromís.

L'hemicicle del Congrés dels Diputats aquest dimecres

El govern espanyol ha aconseguit traure endavant aquest dimecres la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma. I ho ha fet gràcies als vots a favor de la mesura de Ciutadans i del PNB. La pròrroga de l’estat d’alarma es concretarà per quinze dies més i no un mes, com pretenia inicialment el president Pedro Sánchez . Serà fins el 7 de juny. El partit liderat per Inés Arrimadas ha garantit el seu suport a la sol·licitud a canvi de reduir el temps de durada d’aquesta mesura excepcional.

La sol·licitud de l’executiu espanyol per a allargar l’estat d’alarma ha tirat endavant amb 177 vots a favor, 162 en contra i 11 abstencions. Tot i això, Sánchez haurà de demanar una sisena pròrroga si vol que l’estat d’alarma estiga vigent durant tota la desescalada.

La sessió ha evidenciat la creixent soledat de l’executiu de Pedro Sánchez, que han escenificat sobretot Compromís, soci de govern del PSPV-PSOE a la Comunitat Valenciana, i ERC, amb qui va pactar la investidura i que ha advertit del canvi d’actitud. El govern ha rebut un to clarament més dur i crític, sobretot per part del PP i de Vox, que han acusat Sánchez d’irresponsabilitat, de mentir, de “caos” o de negligència en la gestió de la crisi o en els plans de reactivació econòmica.

El govern espanyol ha tingut el vot a favor, a més dels grups que integren l’executiu (PSOE i Unides Podem), de Ciutadans, el PNB, Més País, Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria i Terol Existeix, que junts han reunit la majoria absoluta necessària perquè prosperara la nova pròrroga de l’estat d’alarma.

Més vots en contra

El bloc dels nos ha pujat considerablement respecte a pròrrogues anteriors, fins als 162 vots en contra, a causa de la negativa del PP, Vox, Compromís, Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya i Fòrum Astúries.

A més, s’han registrat onze abstencions: Bildu, la UPN, el BNG, Nova Canàries i el diputat de Sobiranistes Joan Josep Nuet, que forma part del grup d’ERC.

També et pot interessar

stats