Antifrau destapa irregularitats en contractacions des de Presidència durant el mandat de Puig

L'agència valenciana sosté que es va fraccionar l'adquisició de serveis de restauració i parament per al Palau de la Generalitat

Arribada de Ximo Puig al Palau de la Generalitat, aquest dissate
Arribada de Ximo Puig al Palau de la Generalitat quan era president (arxiu) / À Punt NTC

Un informe elaborat per l'Agència Valenciana Antifrau (AVAF) ha tret a la llum irregularitats en contractacions efectuades des de Presidència de la Generalitat durant l'etapa de Ximo Puig (PSPV) com a cap del Consell. El document, fet públic este dimarts, alerta sobre la falta de control i el fraccionament de compres per al servei de restauració i parament del Palau, seu principal del govern valencià. Són les dos principals conclusions de la investigació que ha dut a terme l'ens fins ara dirigit per Joan Llinares a partir d'una denúncia i que comprén una vintena de contractes per valor conjunt d'uns 188.000 euros tancats entre 2018 i 2022. A grans trets este període coincideix amb la segona legislatura del govern del Botànic, format per la coalició PSPV - Compromís - Unides Podem.

Les contractacions que han centrat les perquisicions d'Antifrau són de caràcter menor, cap supera els 15.000 euros que fixa la legislació com a llindar màxim d'este mecanisme. Tots són adjudicacions per a adquirir serveis de restauració i subministrament de parament per al menjador del Palau de la Generalitat, la majoria per a "reunions de treball del president amb diversos comensals" convocades per a abordar "temes de Presidència". En quatre dels contractes s'especifiquen assumptes concrets: la pandèmia de covid-19 i el turisme.

L'organisme inspector adverteix, però, que este tipus d'expedients s'han fet de manera "contrària a dret" perquè s'empra la figura del contracte menor "per a satisfer una necessitat recurrent, periòdica i previsible i no una necessitat puntual i esporàdica", que és el que marca la llei de contractes del sector públic. Així, la investigació assenyala que en les contractacions analitzades "les necessitats que es pretén satisfer" amb cada adjudicació pública "són les mateixes cada any". Això implica, segons Antifrau, que "s'han eludit les normes en matèria de contractació, produint-se un fraccionament fraudulent dels contractes en què s'ha eludit el procediment d'adjudicació oportú, sense realitzar-se amb la publicitat i concurrència degudes". "Addicionalment —continua l'escrit—, s'han eludit els mecanismes de control previs en matèria de fiscalització" degut precisament al fet que els contractes menors no s'han de sotmetre a revisió prèvia.

L'AVAF retrau als càrrecs responsables de les contractacions del Palau que no corregiren estes irregularitats a pesar que n'eren conscients. I insten l'actual Consell a revisar tots els expedients i a valorar la posada en marxa d'una inspecció interna que ajude a determinar les responsabilitats entre el personal encarregat d'estos contractes.

També et pot interessar

stats