Anticorrupció demana quinze anys de presó per a l'exministre Fernández Díaz per l'espionatge a Bárcenas

Acusa l'exresponsable d'Interior durant el govern de Rajoy de delictes d'encobriment, malversació i contra la intimitat en el cas Kitchen

L'exminitre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu de 2016.
L'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu del 2016 / À Punt NTC

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat condemnar l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz a quinze anys de presó pel cas Kitchen, que investiga un presumpte operatiu parapolicial orquestrat des d'aquest departament per a espiar l'extresorer del PP Luis Bárcenas i furtar-li documentació sensible que poguera comprometre al partit. D'altra banda, sol·licita una pena de dènou anys per al comissari jubilat José Manuel Villarejo.

El ministeri públic ja ha remés a l'Audiència Nacional l'escrit provisional d'acusació sobre aquesta línia d'investigació, que deriva del conegut com a cas Tàndem o cas Villarejo. En total, hi ha onze persones processades, entre els quals estan Fernández Díaz i també l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez, als qui atribueix delictes d'encobriment, malversació i contra la intimitat. A més de la pena de presó, els fiscals sol·liciten imposar-los una inhabilitació de 33 anys per a càrrec públic.

D'altra banda, demana també condemnar a quinze anys de presó a l'aleshores número dos de la Policia Nacional, Eugenio Pino, i qui va ser assessor de María Dolores de Cospedal, el comissari Andrés Manuel Gómez Gordo. L'exsecretària general del PP i expresidenta de Castella-la Manxa, però, no està processada en la causa. Ni tampoc el marit, l'empresari Ignacio López del Hierro. Ambdós foren investigats durant uns mesos, fins que el jutge els va traure del cas, en contra del criteri de la Fiscalia i de les acusacions. La instrucció d'aquesta peça separada del cas Tàndem va acabar el 29 de juliol del 2021.

Les acusacions populars que exerceixen PSOE i Podem ja havien presentat els escrits de petició de penes. En concret, reclamen una condemna de 47 anys i 41 anys de presó per a Fernández Díaz, respectivament. La família Bárcenas —l'extresorer, la dona i el fill— demanen més de 40 anys de presó per a l'exresponsable de l'Interior en els governs de Mariano Rajoy. La investigació judicial situa Fernández Díaz com a presumpte cervell de la trama Kitchen.

Un dels factors que ha sobrevolat el cas Kitchen és la presumpta vinculació de Cospedal, després que El País revelara l'àudio d'una conversa mantinguda el gener del 2013 amb l'excomissari Villarejo. En la gravació, ella li demanava "parar" l'assumpte de "la llibreteta" de Bárcenas i es mostrava preocupada perquè els papers de l'extresorer estigueren en poder de periodistes. El jutge García Castelló va descartar mantindre-li la imputació en la causa en considerar que els indicis es reduïen "quasi de manera nuclear a uns minuts d'un tall àudio del qual es desconeix no sols l'origen, sinó qualsevol circumstància i context".

També et pot interessar

stats