Ángel Luna: “Hi ha hagut un col·lapse important dels serveis socials i el ciutadà s’ha sentit molt desemparat”

El síndic de greuges considera que l’administració en general necessita una reforma considerable

Luna, aquest dimarts, durant l'entrevista en À Punt
Luna, aquest dimarts, durant l'entrevista en À Punt

El síndic de greuges, Ángel Luna, ha explicat aquest dimarts en Les notícies del matí la memòria que es va presentar fa alguns dies a les Corts. Assegura que les administracions publiquen han fallat als ciutadans durant la pandèmia i ha accelerat les deficiències de les administracions. Luna ha mencionat que durant el 2020 s’han presentat 4.050 queixes, fet que suposa un descens d’unes 500, però les consultes han pujat en vora 5.000 durant l’any passat. Serveis socials, sanitat i educació són els temes que sumen més clams. La impossibilitat de contactar amb els centres de salut ha sigut un dels temes que més sol·licituds han generat, segons ha puntualitzat Luna. I en educació, la bretxa tecnològica ha sigut la que més malestar ha provocat entre els ciutadans.

El síndic ha recordat que l’organisme recull les reclamacions persones amb problemes greus amb l’administració. “Només rebem queixes”, ha incidit Luna. El síndic de greuges ha remarcat que hi ha hagut un col·lapse “molt important dels serveis socials i el ciutadà s’ha sentit molt desemparat”. Luna ha detallat també durant l'entrevista que les persones majors són les que més han patit en l'àmbit sanitari la pandèmia, però des del punt de vista econòmic, el sector turístic i els treballadors d'aquest sector estan entre els més afectats. Luna ha recordat que encara no s'ha acabat de patir ni els efectes sanitaris ni els econòmics de la pandèmia. Luna ha detallat també que es presenten més queixes a Alacant que a València o a Castelló, encara que el contingut és semblant.

“L’administració en general necessita una posada al dia important. En molts casos continua funcionant amb procediments que són més propis del segle XIX”, ha lamentat durant l’entrevista. Luna també ha recordat que els problemes són previs a la pandèmia i que aquesta els ha fet més greus. “És inacceptable que les administracions continuen demanant als ciutadans documents que tenen ells i que rebutgen les peticions d'ajuda perquè no s'aporten documents que tenen les administracions”, ha deixat clar. 

Luna ha lamentat la falta de transparència d'algunes administracions durant la pandèmia. També ha recordat que les queixes no arriben només dels ciutadans i, de fet, alguns ajuntaments demanaren durant la pandèmia al Síndic de Greuges ajuda per a rebre dades. "Això és inacceptable. És important que la informació fluïsca", ha remarcat. També ha dit que grups de tots els colors, ha dit, han protestat per la falta de informació. Luna ha recordat que els ajuntaments haurien de tindre més agilitat, però també sap que molts no tenen més capacitat de resposta.

També et pot interessar

stats