Ana Barceló diu que el tancament de 3.000 llits en hospitals a l'estiu és una "veritat a mitges"

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública ha assegurat que l'objectiu principal del departament és reduir les llistes d'espera.

VÍDEO | Ana Barceló diu que el tancament de 3.000 llits en hospitals a l\'estiu és una \"veritat a mitges\"

La Consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha assegurat que el tancament de 3.000 llits als hospitals valencians durant l'estiu és una "veritat a mitges". La xifra total de les 3.000 llits és "equívoca perquè cal pensar en els llits que es tanquen mes a mes", ha dit.

En aquest sentit, Barceló ha explicat que els llits que es tanquen solen ser d'hospitals amb menys densitat de població durant l'època estival, moment en què s'aprofita per a fer obres i invertir en noves infraestructures. No obstant això, ha assegurat que quan hi ha un moment de necessitat i demanda, aquests llits s'obrin "immediatament" i es posen a la disposició dels ciutadans.

La consellera ha recordat la posada en marxa de dues mesures per a intentar pal·liar les llistes d'espera en la sanitat valenciana. D'una banda, l’autoconcert, que suposa realitzar intervencions quirúrgiques fora de la jornada; i de l'altra, el pla de xoc, per a conéixer les dificultats que actualment hi ha per a atendre els pacients.

Barceló ha assegurat que l'objectiu principal de la conselleria és “reduir les llistes d'espera quirúrgiques, d'atenció primària, especialitzada i d'urgències”. “No hi ha una única solució per a abordar-ho, encara que és necessari invertir més i incorporar noves places", ha detallat. 

Les autoritats han de garantir que les ciutats siguen saludables

Barceló també ha subratllat la necessitat d'assossegar el debat que hi ha a l'entorn de Madrid Central i ha recordat que les autoritats han de garantir que les ciutats siguen saludables per a la ciutadania.

Així mateix, ha explicat que el problema de la contaminació afecta la majoria de les ciutats grans com, per exemple València, així com altres amb menor densitat de població com Alacant i Castelló.

"Estem davant un debat de salut pública i de guanyar espai per a la socialització i la salut, i hem de replantejar-nos bé tindre ciutats sostenibles i saludables", ha dit la consellera.

Polèmica per la prescripció infermera

D’altra banda, Barceló ha assegurat que la resolució aprovada per a la posada en marxa de la coneguda com a prescripció infermera s'ajusta al reial decret 954/2015 pel qual es regula la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà per part dels infermers.

El Col·legi de Metges d'Alacant i el Consell General de Col·legis Oficials de Metges han criticat aquesta mesura. De fet, rebutgen l'existència del terme de prescripció infermera i recorden que l'ús, indicació i autorització per part dels professionals d'infermeria de determinats medicaments subjectes a prescripció mèdica s'ha de desenvolupar amb un "marcat caràcter col·laboratiu".

També et pot interessar

stats