Almenys 1.164 valencians estan soterrats al Valle de los Caídos

Més de mil persones identificades pertanyen a les comarques del nord, la setena zona de l'Estat amb més cossos identificats.

VÍDEO | Almenys 1.164 valencians estan soterrats al Valle de los Caídos
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
Elena Tamarit
Paco Miguel
25 de setembre 2019 - 18:05

La major fossa comuna d’Espanya alberga les restes d’almenys 1.164 valencians, segons dades d'Innovation Human Rights. La xifra podria ser més alta, ja que 12.410 persones van ser soterrades sense registrar els seus noms. Les restes es troben a la serra de Guadarrama de Madrid, coronada per una basílica on es troben enterrats el dictador Francisco Franco i el fundador de la Falange Espanyola, José Antonio Primo de Rivera. 

El mausoleu del Valle de los Caídos ha sobreviscut a quatre dècades de democràcia. L'executiu de Pedro Sánchez es manté en la intenció d’exhumar el cadàver de Franco i traslladar-lo al cementeri d’El Pardo-Mingorrubio, una decisió que ha avalat el Tribunal Suprem, però que encara no té data d’execució. 

De les com a mínim 33.833 persones soterrades en vora mig centenar de fosses, 21.423 tenen nom i cognoms, entre les quals figuren 157 dones, i la resta són desconegudes. En molts casos, els morts van ser traslladats sense el consentiment ni el coneixement de les famílies, sobretot en el cas de víctimes del bàndol republicà. La llista inclou totes les zones del país llevat de la Corunya, Ourense i Santa Cruz de Tenerife. Hi destaquen els represaliats de Madrid, amb 4.083 identificats, seguits de Saragossa i Tarragona. 

Entre els identificats valencians hi ha 15 veïns de les comarques del sud, 135 de les del centre i 1.014 de les comarques del nord, la setena zona de l'Estat amb més cossos identificats. Però l’Abadia de la Santa Creu reconeix que no sap el nombre exacte de persones. “En total, hi ha enterrats més de 33.700 caiguts dels dos bàndols segons el registre (o més de 50.000, segons altres estimacions més probables)”, es llegeix en la seua pàgina web.

Una família valenciana busca el seu familiar al Valle de los Caídos

Entre les fredes llistes broten històries personals. És el cas d’una família valenciana que va iniciar al juny el procés per a recuperar un dels seus familiars que va morir al front. “No van tindre cap pudor, el van desenterrar i decidiren portar-lo al Valle de los Caídos sense demanar permís ni dir res a ningú”, va explicar als micròfons d’À Punt Montse Martínez, la neta d’Ángel Fernández. “De nou germans que érem, m’he quedat sola. Abans de morir-me, m’agradaria traure les restes i enterrar-les amb els meus pares”, va expressar la germana del represaliat, Antonia Fernández.

També et pot interessar

stats