Els ajuntaments tenen fins dimecres per a triar els membres de les meses electorals del 9J

Les persones que resulten designades rebran la comunicació durant els tres dies següents al sorteig del seu consistori

Imatge d'arxiu d'una mesa electoral de Galícia de les últimes generals
Imatge d'arxiu d'una mesa electoral de Galícia de les últimes generals / Europa Press

Si eres major de 18 anys i menor de 70 esta setmana pots resultar elegit per a integrar alguna de les meses electorals de les eleccions europees del 9 de juny. Els ajuntaments tenen fins dimecres per a fer el sorteig de les persones que estaran controlant el desenvolupament dels comicis. Les tres capitals valencianes tenen previst fer el sorteig este matí, mentre que municipis com Torrent ja van triar divendres les 927 persones que estaran en les més de cent taules dels col·legis electorals del municipi.

Els ajuntaments tenen fins dimecres per a elegir les nou persones per taula (un president, dues vocals i dos suplents per cada lloc) que haurà de tindre cada mesa electoral. Al conjunt d’Espanya es mobilitzaran més de mig milió de persones, entre titulars i suplents.

Alacant, València i Castelló de la Plana, a més de nombrosos municipis, han convocat per a este dilluns el ple en què se celebrarà el sorteig públic que, amb qualsevol procediment aleatori o mecanisme a l’atzar, esculla els integrants de les meses dels comicis per al Parlament Europeu. Als comicis estan cridats més de 35 milions d’espanyols residents al territori nacional i vora dos milions i mig censats a l’estranger.

Tot i que és una competència del ple municipal, el sorteig també es pot fer davant de la junta de govern local, però se li ha d’haver delegat la competència prèviament.

A més de la ciutadania espanyola, i tenint en compte que són uns comicis europeus, també tindran dret a passar per les urnes ubicades a Espanya més de 300.000 ciutadans d'altres estats membres de la Unió Europea residents al nostre país.

Una vegada finalitzats els sortejos, les persones designades rebran una comunicació durant els tres dies següents, juntament amb un manual d'instruccions sobre la faena que han de fer. No obstant això, si els arriba la comunicació més tard, la demora no invalidarà la designació.

Qui entra en el sorteig?

En el sorteig de les meses entren totes les persones censades en la secció electoral que tinguen menys de 70 anys i sàpien llegir i escriure, encara que a partir dels 65 anys es podrà renunciar en el termini de set dies.

Queden excloses, en canvi, les persones que arriben a la majoria d’edat en el termini comprés entre la formació de les llistes de votants i la votació. Tampoc podran formar part de les meses els candidats en les eleccions.

Pel que fa a la presidència de la mesa electoral, recaurà sobre algú amb el títol de batxiller o el de formació professional de segon grau o, subsidiàriament, el de graduat escolar o equivalent.

Els membres de les meses electorals cobraran una dieta que en les últimes generals va ser de 70 euros.

També et pot interessar

stats