Àgueda Micó (Més-Compromís): "Allò que fem, posar les persones en el centre de la política, acabarà si torna la dreta"

La secretària general de la formació majoritària de la coalició fa una crida a la mobilització per a evitar el retorn del PP, al qual situa com a únic adversari en els comicis, i renuncia a contestar les crítiques de Podem

La secretària general de Més-Compromís, en l'estudi polivalent de la ràdio d'À Punt / À Punt NTC

Política "d'estricta obligació valenciana", "de proximitat", de quilòmetre zero". És l'aportació diferencial que Compromís proposa en les eleccions autonòmiques i municipals del 28M, valors en què ha insistit en Les notícies del matí la secretària de Més, la formació majoritària de la coalició, Àgueda Micó. "Ens presentem per a guanyar. (...). Volem que (Joan) Baldoví lidere una coalició guanyadora, que encapçale un nou Botànic que siga més reivindicatiu a Madrid, per a aconseguir els recursos necessaris per a fer més polítiques transformadores", ha explicat Micó.

L'objectiu, ha subratllat, depén d'aconseguir una gran mobilització de l'electoral d'esquerres. I per a assolir-la, estima, s'han de confrontar les conquistes i els compromisos del Botànic ("enfortir serveis públics, treball de qualitat, lluita contra el canvi climàtic") amb l'alternativa que representa la dreta ("un model neoliberal basat en el concepte de llibertat per a tapar els privilegis d'un pocs"). "Hem de mobilitzar a la nostra gent explicant-li que allò que fem, posar les persones en el centre de la política, pot deixar de passar si torna la dreta a governar el nostre país. Ja ho estan dient, volen fer retallada impositiva, 1.750 milions, un 8% dels pressupostos que aniran a retallades de l'educació pública, la sanitat pública i els serveis socials, i això el PP no ho explicarà. No és només que són corruptes i clientelistes, és que volen fer raquítica l'administració pública perquè a les persones que ells defenen no la necessiten", ha advertit.

No és només que són corruptes i clientelistes, és que volen fer raquítica l'administració pública perquè no la necessiten

L'alternativa a la coalició progressista, ha destacat, continua imbricada en la corrupció. Del líder del PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha recordat que va ser director general de l'IVAJ amb Zaplana, i de Català, que és professora de la VIU, la universitat pública que va privatitzar. "Esperem que l'opinió pública tinga en compte aquests casos de corrupció i que evite votar les persones que no només es van emportar la dignitat dels valencians, sinó també els diners públics que estem intentem recuperar", ha dit.

No discutirem amb els socis del govern. El nostre adversari és el PP. Ho tenim claríssim

Considera Micó que "la coalició que ha governat [PSPV-Compromís-UP] ho ha fet molt bé" i "s'han complit els objectius del programa", per la qual cosa entén que la campanya ha d'enfocar-se a explicar a l'electorat aquestes conquistes. Respecte de les turbulències preelectorals generades per Sumar (la plataforma estatal de Yolanda Díaz a què ha donat suport Compromís) i les crítiques de Podem (per aquest suport i la coalició autonòmica frustrada amb la formació valencianista), la secretària general de Més Compromís ha criticat el fet que "hi ha partits que volen estatalitzar la campanya". Micó assegura que "no entrarem en el joc" i aposta per centrar-se en la part positiva de les conquistes comunes. "M'agradaria que totes i tots remarem en el mateix costat, perquè ens juguem el futur dels nostres fills i filles. Alerta, que hi ha molt en joc", ha advertit.

"No entrarem en cap discussió amb els socis del govern, perquè el nostre adversari polític és la dreta, és el PP corrupte i Vox... I contra ells hem de confrontar. Ho tenim claríssim, el nostre adversari polític és el PP", ha insistit.

L'estatalització de la campanya és negativa, perquè no es parla dels problemes reals de la gent

Incidint en l'estatalització de la campanya, s'ha mostrat favorable a separar en algun moment les eleccions autonòmiques de les municipals i de les estatals —a diferència de la decisió que va prendre en els passats comicis autonòmics de 2019 el president Ximo Puig— a fi de poder centrar la mirada en els temes que afecten les convocatòries. En opinió de Micó, en el cas dels comicis a la Generalitat, "valencianitzar les eleccions seria una forma d'empoderar l'autogovern i enfortir l'autonomia", amb independència del fet que "tàcticament els vinguera millor o pitjor". "El fet que es puga parlar i que en l'agenda pública estiguen els problemes dels valencians seria positiu. L'estatalització de la campanya és negativa perquè no es parla dels problemes reals de la gent. Les autonòmiques i municipals no són una primera volta ni és un plebiscit a altres presidents fora del Botànic" (en referència a la importància que Feijóo o Sánchez donen als resultats a la Comunitat Valenciana).

Ja m'agradaria tindre més Baldovís en el Congrés que valencianitzaren la política estatal

Segons Micó, el candidat de Més Compromís a la Generalitat ja està fent aquest treball, en solitari i a contracorrent, com a diputat des de la tribuna del Congrés. "El paper de Baldoví és valencianitzar la política estatal, dins de l'objectiu de posar els problemes valencians en el centre de la política. Ja m'agradaria tindre més Baldovís en el Congrés que valencianitzaren la política estatal", ha manifestat en la ràdio d'À Punt.

També et pot interessar

stats