Agricultura gestionarà 422 milions, un 4% més, i és la tercera conselleria on més creix el pressupost

Reserva 9 milions per a reparar els estralls de la DANA i activa una ajuda a la reconversió agrícola a la zona afectada per la xilel·la.

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Mireia Mollà, en un moment de la intervenció
La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Mireia Mollà, en un moment de la intervenció

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural gestionarà 422 milions al 2020, un 4% més. És la tercera amb major creixement del pressupost, després d'Arquitectura Bioclimàtica (13,5%) i Polítiques Inclusives ( 5,7%), segons ha exposat la consellera Mireia Mollà a la Comissió d'Economia de les Corts, on els membres del Consell expliquen aquesta setmana el repartiment dels ingressos, despeses i inversions dels departaments. 

Després del capítol de personal (25,8%), la major dotació del departament d'Agricultura i Medi Ambient es reserva per a les inversions, que rebran el 18,39% del pressupost. 

Puja a 51 milions, quatre més, la partida per a la Direcció General del Medi Natural, dels quals 11,5 es dedicaran a obres de rehabilitació de zones afectades pels incendis de 2012, encara pendents, i que ajudaran tant a recuperar la flora i fauna dels entorns afectats com per a previndre focs en el futur. 

La secretaria autonòmica d'Agricultura dedicarà 38,63 milions al programa d'estructures agràries, que contempla millores en regadius o per obres de canalització de rius i barrancs. D'aquesta partida reservarà nou milions per a pal·liar els estralls de la passada DANA

A més, es crea per primera vegada un fons de compensació per danys climàtics, que dotaran amb 700.000 euros, en el marc d'un increment general a les ajudes contra l'emergència climàtica. 

En el capítol d'ordenació i millora de la producció agrària, la Conselleria reserva 24,5 milions per a compensar les assegurances agràries dels productors agrícoles. Mollà ha reclamat més esforç econòmic al Ministeri d'Agricultura, perquè assumisca una part major d'aquesta compensació, i s'ha mostrat molt crítica amb les companyies asseguradores, a les quals ha demanat una moratòria. També les ha acusades d'apujar les primes "sense justificació raonada", un augment de la despesa que "ha expulsat molts agricultors".

Més diners per a l'IVIA i la xilel·la

Els pressupostos del 2020 mostren un suport extra per a la sanitat vegetal, i particularment l'associada a la producció ecològica. L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, l'IVIA, rep 14,2 milions, un 3% més, entre altres objectius per a estabilitzar el personal científic. Dins de la partida contra plagues i epidèmies vegetals, la Conselleria manté un any més el pressupost per a indemnitzacions als agricultors afectats per la Xylella fastidiosa, i incorpora per primera vegada una ajuda de 700.000 euros per a reconvertir els cultius afectats, generalment ametlers, per altres immunes al patògen.

Mollà ha cridat l'atenció sobre els 30 milions que gestionarà la Política Agrària Comunitària (PAC), uns fons que exigeixen alt grau d'execució i del qual, segons assegura, té la voluntat de "no perdre ni un euro". 

Finalment, destaca el creixement del 224% de la partida de qualitat ambiental, que passa de 185.000 a 600.000 euros. Això és deu, en part, a la nova línia d'ajudes al reciclatge per a beneficiar les persones i entitats més actives en la recuperació de residus. 

També et pot interessar

stats