Afectats per l’ERO de Fira València de 2011 demandaran la institució i la Generalitat

Fira València creu que la demanda “no té recorregut” i avisa que es reserva el seu dret a emprendre accions legals.

Imatge d'arxiu de Fira València
Imatge d'arxiu de Fira València / FGV

Mig centenar d'afectats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de 2011 en Fira València presentaran una demanda contra la institució firal i una altra contra la Generalitat per a reclamar els salaris que van deixar de percebre durant quasi set anys –des que es va fer efectiu l’ERO fins a finals de 2017, data en què el Tribunal Suprem va confirmar-ne l’anul·lació.

L'advocat dels demandants, Guillermo Nafre, ha explicat que la reclamació d'aquests diners podria ascendir a “uns 20 milions d'euros”, tot i que encara s'estan calculant les xifres exactes. De tota manera, ha assenyalat que estan “oberts a negociar” amb Fira València.

A més de la demanda davant el jutjat social de València, presentarà “de forma cautelar” una altra demanda contenciosa administrativa davant la Direcció General de Treball de la Generalitat per si es considera que la via administrativa no és l'adequada. Aquesta última es presenta per “responsabilitat patrimonial” davant els “danys i perjudicis produïts a uns treballadors acomiadats il·legalment”, ha subratllat Nafre

L’ERO de 2011 va afectava 106 treballadors, i després de l'anul·lació de l'alt tribunal, 68 d’aquests van demanar reincorporar-se a l'entitat i se'ls va donar d'alta en la Seguretat Social. No obstant això, 38 d'ells van acabar formalitzant la seua baixa voluntària i 30 s’hi van reincorporar.

El passat mes d'agost, Fira València va tancar un acord amb 36 treballadors afectats per l’ERO pel qual es va indemnitzar als antics empleats amb una quantitat global de prop de 600.000 euros i, a canvi, aquests retiraven les més de cent demandes que tenien interposades contra la institució firal pel procés de readmissió i acomiadament. 

No obstant això, aquest pacte no fa referència a les indemnitzacions pels anys que no han treballat en el recinte firal, quantitats que ara es reclamaran, ha apuntat Nafre.

Així mateix, el lletrat s'ha mostrat “sorprés” davant el “silenci absolut” del president del patronat de Fira València, l'alcalde de València, Joan Ribó, sobre aquest tema, ja que esperava que “un govern d'esquerres” es preocupara pels treballadors.

Demandes sense “cap recorregut”

D’altra banda, des de Fira València consideren que aquestes noves demandes “no tenen cap recorregut”. A més, recorden que els treballadors han sigut “indemnitzats ja en dues ocasions” i han percebut més 10 milions d'euros a més de les prestacions per desocupació i per jubilació.

Així mateix, des de la institució firal han advertit que en cas que la seua demanda prosperara, “haurien de retornar” aquestes quantitats. Per úlim, han assegurat que Fira València es reserva el seu dret a emprendre accions legals.

També et pot interessar

stats