Les acusacions concreten les peticions de pena contra Chaves i Griñán pels ERO

Els expresidents d’Andalusia i la resta d’excàrrecs investigats tornen al banc dels acusats en la recta final del juí.

El president del tribunal que jutja els ERO d'Andalusia, Juan Antonio Calle
El president del tribunal que jutja els ERO d'Andalusia, Juan Antonio Calle / Julio Muñoz (Efe)

Recta final del juí pels ERO d'Andalusia. La Fiscalia Anticorrupció i les acusacions populars –el Partit Popular d’Andalusia i l’associació Manos Limpias- exposen aquest dilluns les seues acusacions finals contra els 22 processats, per als quals demanaren fins a huit anys de presó.

Els expresidents de la Junta, Manuel Chaves i José Antonio Griñán, i la resta d’excàrrecs andalusos investigats, tornen el banc dels acusats on no seien des d’abril. Coneixeran si la descripció dels delictes i la petició de penes es manté o es modifica, després de la declaració dels 120 testimonis i 9 perits que han comparegut davant del tribunal durant els 10 mesos que ha durat el juí.

El procés investiga la responsabilitat dels acusats en la presumpta creació i manteniment d’un "procediment específic" del govern andalús per a atorgar ajudes sociolaborals, i a empreses en crisi, a través d’expedients de regulació d’ocupació. Un mecanisme que entre 2001 i 2010 va injectar 850 milions d’euros de manera suposadament arbitrària.

Sis anys de presó per a Griñán, 10 anys d’inhabilitació per a Chaves

En els escrits provisionals, el ministeri públic i les acusacions populars van sol·licitar 10 anys d'inhabilitació per prevaricació per a Manuel Chaves i els exconsellers Gaspar Zarrías i Magdalena Álvarez; l’exdirector de Pressupostos, Antonio Lozano; l’exviceconseller José Salgueiro; l’exsecretari d'Hisenda, Antonio Estepa; i l’excap del gabinet jurídic, Francisco del Río.

Per a l’expresident Griñán, l'exconsellera Carmen Martínez Aguayo i l’exinterventor general Manuel Gómez, van reclamar sis anys de presó i 30 d'inhabilitació per prevaricació i malbaratament de cabals públics.

Pels mateixos delictes van demanar huit anys de presó i 30 d'inhabilitació per als exdirectors de Treball, Javier Guerrero i Juan Márquez; els exconsellers José Antonio Vera, Antonio Fernández i Francisco Vallejo; els exviceconsellers Agustín Barberá i Jesús María Rodríguez Román; els exdirectors d'IDEA, Miguel Ángel Serrano i Jacinto Cañete; i els exsecretaris d'Ocupació, Javier Aguayo, Lourdes Medina i Juan Francisco Sánchez.

Al contrari, totes les defenses mantenen la innocència dels seus clients i en demanen l'absolució, en alguns casos defenent la legalitat del sistema de subvencions i en altres negant la competència dels acusats per a decidir sobre la concessió de les ajudes.

Després de les conclusions i l’exposició dels informes finals de les parts, que previsiblement es prolongaran dos o tres sessions més, el juí quedarà vist per a sentència. I ho farà en una data pròxima a les eleccions autonòmiques del pròxim 2 de desembre. La deliberació final del tribunal tardarà encara uns mesos més a conéixer-se.

També et pot interessar

stats