Acord entre els partits per a reduir les despeses electorals en la campanya del 10N

El PNB és l'única formació que es despenja del pacte, que Unides Podem i Ciutadans consideren insuficient tot i haver-lo signat.

Pancarta de la campanya electoral del PSOE en la seu de Madrid
Pancarta de la campanya electoral del PSOE en la seu de Madrid / Ballesteros (Efe)

Diversos partits polítics han signat un acord per a reduir les despeses electorals durant la campanya de les eleccions generals del 10 de novembre. Així, s'eliminarà tota la publicitat exterior, és a dir, els habituals cartells i banderoles que s'ubiquen en els espais cedits pels ajuntaments.

El text, que han signat davant notari, diu que tot està condicionat al fet que l'accepten tots els partits del Congrés dels Diputats. A hores d'ara, només el PNB es despenja del pacte perquè, segons argumenta, el retall perjudicaria la capacitat de competir amb les formacions d'àmbit estatal. Tot i això, sí que l'han ratificat PP, Ciutadans, Podem, Vox, Esquerra Unida, En Comú, Compromís, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya.

La proposta ha sorgit a iniciativa del PSOE i, tot i que ha aconseguit el vistiplau de la majoria de formacions polítiques, alça algunes discrepàncies. Unides Podem i Ciutadans han signat l'acord, tot i considerar-lo insuficient, perquè coincideixen a exigir els socialistes que s'incloguen en el text dos debats televisats entre els principals líders dels partits polítics. La proposta, finalment, no s'ha inclòs, de la mateixa manera que la de Ciutadans, que demanava permetre un únic enviament de publicitat electoral compartit de tots els partits als domicilis. Segons la formació taronja, estalviarien així 20 milions d’euros.

Unes eleccions més breus i econòmiques

Els comicis del 10 de novembre tenen el pressupost condicionat per una reforma recent de la llei electoral. Com que es tracta d'una repetició s'han retallat un 30% les subvencions als partits i s'ha reduït a la meitat el límit que se'ls imposa respecte d'una campanya convencional. Aquesta serà més curta, de només una setmana, de l'1 al 8 de novembre.

També et pot interessar

stats