Acord de JxCat i ERC sobre el vot delegat dels diputats suspesos pel Suprem

El conflicte entre les formacions havia paralitzat el debat de política general al parlament de Catalunya.

Els portaveus d'ERC, Sergi Sabrià i de JxCat, Eduard Pujol, expliquen l'acord en una roda de premsa
Els portaveus d'ERC, Sergi Sabrià i de JxCat, Eduard Pujol, expliquen l'acord en una roda de premsa / Toni Albir (Efe)

Les cúpules de JxCat i ERC han aconseguit aquesta vesprada un acord d’última hora per a desbloquejar el vot delegat dels sis diputats suspesos pel Tribunal Suprem. El pacte esvaeix l’amenaça d’una crisi governamental i assegura la continuïtat de l’executiu de Quim Torra.

L'acord passa perquè els quatre diputats de JxCat afectats –Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- deleguen el seu vot en un altre diputat del grup –Albert Batet– com ja van fer dimarts passat els seus homòlegs d’ERC, Oriol Junqueras i Raül Romeva, amb un altre company.

El conflicte ha arrancat aquest matí quan Batet ha registrat un document en la cambra perquè els diputats de JxCat continuarien votant a l’empara de la fórmula de delegació que venen emprant des del 31 de maig, amb l’argument que no era necessària una nova cessió del seus drets. I s’ha enquistat quan els neoconvergents no han admés la petició d’ERC i el president del Parlament, Roger Torrent, per a rectificar i adaptar-se al sistema del seus diputats, entre acusacions a JxCat d’haver trencat un pacte previ sobre el tema.

La falta d’acord a la Mesa del Parlament ha posposat sense hora el debat de política general, que havia de començar a les 12:00 h. Després de tres hores de reunió entre representants dels dos partits i Quim Torra, a les 16 hores, s’aconseguia el pacte que ha desbloquejat la situació.

També et pot interessar

stats