Acaba la campanya de les eleccions basques marcada pels vetos, ETA i la sanitat pública

Diumenge es coneixerà si finalment Bildu guanya els comicis, tal com auguren les enquestes

Sánchez acudeix al míting de tancament de campanya del PSOE al País Basc

La campanya de les eleccions basques arriba a la fi marcada pels vetos, ETA i la sanitat pública. Aquest divendres a la vesprada, totes les formacions han fet mítings de tancament de campanya i han participat els líders estatals de les formacions; entre ells, Pedro Sánchez, Alberto Núñez Feijóo, Santiago Abascal i el ministre Ernest Urtasun. Diumenge es coneixerà si finalment Bildu guanya aquests comicis, tal com auguren les enquestes.

Poques hores abans que tanque la campanya electoral, el PNB i Bildu són els dos partits que aconseguirien, segons les enquestes, la majoria dels vots. Un fet que genera incertesa en els possibles pactes que es puguen fer. Els socialistes asseguren que no donaran suport a Bildu perquè arribe a la lehendakaritza. “Fem que el pròxim 21 d’abril ressonen les veus de les paraules que tenen a veure amb nosaltres, com la convivència, progrés i estabilitat votant al partit socialista i votant Eneko com a pròxim lehendakari”, ha manifestat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. 

Els populars no ho veuen clar. Diuen que els socialistes critiquen, però no trenquen la relació amb Bildu. “Es posen les mans al cap de com es pot votar Bildu però, benvolguts amics, els heu blanquejat durant anys i ara els teniu por”, ha assegurat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. En canvi, veuen la reedició del pacte amb el Partit Nacionalista Basc. “Necessitem una majoria forta per a poder tindre un govern fort. Per a no anar cap arrere, per a no posar en risc tot allò que hem construït”, ha sentenciat el candidat a lehendakari del PNB, Imanol Pradales. 

Podem i Sumar es presenten per separat. Els morats aspiren a continuar al Parlament i ofereixen un pacte a Bildu: “Li donem una mà a Euskal Herria Bildu per a construir juntes un govern d’esquerres”, ha deixat clar la secretària general de Podem, Ione Belarra. L’objectiu de Sumar és aconseguir representació, mentre que Vox se centrarà a no perdre l’escó que manté actualment.

També et pot interessar

stats