Abascal proposa eliminar les autonomies i Sánchez l’acusa de generar “odi entre els espanyols”

El PP afirma que no hi votarà a favor, però Casado continua sense revelar la seua postura.

El líder de Vox intervé des de la tribuna mentre el president del govern espanyol i alguns diputats l'escolten des de la bancada
El líder de Vox intervé des de la tribuna mentre el president del govern espanyol i alguns diputats l'escolten des de la bancada / Europa Press

El que per al president del govern espanyol és motiu de “discòrdia” i de generar “odi entre els espanyols”, per al president de Vox és una maniobra necessària per a recuperar “la grandesa de les províncies”, ja que la pandèmia ha demostrat que el model d’estat ha fracassat. Són les dues lectures d'una mateixa situació que s’han sentit aquest matí al Congrés, quan es debatia la cinquena moció de censura de la democràcia, que ha presentat Vox contra Pedro Sánchez.

El líder de Vox, Santiago Abascal, creu que la pandèmia ha demostrat que el model autonòmic ha fracassat, que és una ruïna i que provoca “divisió i malbaratament”. Per això, tot i que la moció de censura contra Pedro Sánchez no té possibilitats de prosperar, Abascal ha assegurat que, si governa, recuperarà les províncies enfront de l’estat autonòmic.

Segons Abascal, a Espanya s'han instaurat “17 microcentralismes”, en els quals “es fa taula rasa” i no es reconeixen les especificitats de cada província. El líder de la formació verda ha apostat per la convocatòria d’eleccions “lliures i immediates”, segons ha puntualitzat, i ha proposat un executiu d'emergència nacional molt reduït per a lluitar contra el que ell considera “una màfia”.

Pedro Sánchez, per la seua banda, ha acusat Vox de provocar la “confrontació” i de “distraure les energies” amb la moció de censura que ha presentat, en lloc de dedicar-se a resoldre els problemes del país. El cap de l’executiu també ha lamentat no escoltar cap proposta de Vox durant la seua intervenció i ha assenyalat que l'Espanya que Vox proposa “avorreix i nega” l'Espanya “diversa, moderna i europeista” que defén el govern espanyol.

Ambient calmat a les bancades

Tot i la pluja de paraules grosses que s’ha sentit al llarg del matí al Congrés, l'ambient a l'hemicicle ha estat prou més calmat que en anteriors ocasions i en totes les bancades. Una de les incògnites de la jornada, la del posicionament del PP –si s’abstindrà o si hi votarà en contra– continua sense desvelar-se.

El secretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea, ha afirmat que el seu partit no donarà suport a la moció de censura perquè, segons ha dit, reforça el govern de Pedro Sánchez, “mobilitza l'esquerra” i “polaritza més” el debat, però no ha aclarit si aquesta falta de suport serà amb l’abstenció o amb el vot en contra.

El president del govern ha demanat al líder dels populars, Pablo Casado, que el seu partit vote “no” en la moció de censura de Vox i “talle” definitivament amb la ultradreta.

També et pot interessar

stats