Ábalos preveu acabar el tram d'AVE La Encina-Xàtiva el 2020 i arribar a Elx l'estiu de 2019

El ministre avança que inclourà el tram de la A-7 Crevillent-Oriola en els pressupostos.

José Luis Ábalos, durant la seua participació en un desdejuni a Alacant
José Luis Ábalos, durant la seua participació en un desdejuni a Alacant / Morell (Efe)

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha anunciat que preveu avançar la fi de les obres de l’AVE entre La Encina i Xàtiva (en la línia Alacant-València) abans que finalitze el 2020, i també que s'òbriga la línia fins a Elx l’estiu que ve.

Ábalos ha explicat que el retard en aquest tram que queda pendent per a unir les ciutats d'Alacant i València no és qüestió de diners, sinó dels terminis reals d'execució.

Segons Ábalos, "no hi ha forma humana" d'acurtar massa els terminis, sobretot després que l'anterior govern del PP retardara "any i mig" els tràmits. Concretament, s’ha referit a la transferència d'actius d'Adif a l'alta velocitat que va aprovar el Consell de Ministres el febrer passat.

A causa d'aquests retards, no es podrà acabar l'obra fins a final de 2020, i una vegada concloga l'obra física s'han d'iniciar els procediments previs a la posada en marxa, com ara en matèria de seguretat, en dotació de maquinària i del material rodant.

El ministre ha assenyalat que, sobretot arran de l'experiència per l'accident d’Angrois, l'obertura de noves línies d'AVE cal fer-les "bé", i ha afegit que Brussel·les ha emés noves directives amb mesures de seguretat i metodologies addicionals que abans no existien, fet que dificulta que s’acurten els terminis.

"Si has posat els diners i has iniciat la tramitació, fem bé l'execució", ha subratllat el ministre abans d'insistir que "els diners estan ací".

L’AVE a Elx

Sobre l'arribada de l'AVE a Elx, ha manifestat que l'estació il·licitana "està a punt d'acabar-se", possiblement es finalitzarà aquest setembre mateix. 

A més, ha afegit que s'està posant la catenària i que a la primavera estarà "tot conclòs". "A l'estiu (de 2019) tindreu AVE", ha dit.

Tram Crevillent-Oriola

Així mateix, el titular de Foment ha avançat que inclourà en els pròxims pressupostos ordinaris les obres per al tercer carril de l’autovia A7 entre Crevillent i Oriola.

Ábalos també ha assegurat que posarà en marxa set projectes que l’anterior govern del PP tenia ‘‘madurs’’ en el Pla d’infraestructures de carreteres, entre els quals també es troben les obres de millora del tram que connecta Iecla (Múrcia) i Caudete (Albacete).

Sobre la postura del govern central envers les autopistes, i, en concret, sobre el futur de l’AP-7, s’ha reafirmat a no concedir la pròrroga

d'aquesta concessió.

També et pot interessar

stats