À Punt analitza l’exhumació de Franco amb les víctimes del franquisme

‘La qüestió’ aborda les conseqüències d’aquest procediment en la pròxima cita electoral del 10N

À Punt analitza l’exhumació de Franco amb les víctimes del franquisme
À Punt analitza l’exhumació de Franco amb les víctimes del franquisme

L’endemà de l’exhumació del dictador Francisco Franco, À Punt dona veu a les víctimes del règim dictatorial. El programa d’anàlisi de l’actualitat de la televisió d’À Punt, La qüestió, ha analitzat les conseqüències d’aquest procediment en la pròxima cita electoral del 10 de novembre, en companyia d’algunes persones que van patir en primera persona les tortures i detencions al final de la dictadura.

Després de l’emissió del Punt docs “Franco. La veu de les víctimes”, Jèssica Crespo ha parlat amb Tina Guillem, víctima del franquisme i integrant de la Plataforma de Suport a la Querella Argentina, i Pablo Mayoral, condemnat a mort i supervivent dels últims afusellaments del règim. Tots dos acompanyats per Aràdia Ruiz, advocada dels querellants d’Acció Ciutadana contra el Franquisme al País Valencià, qui ha recordat que els actes que s’hi denuncien són considerats crims de lesa humanitat, atenent les xifres que va deixar el franquisme: “més de 300 camps de concentració, 465.000 persones exiliades vora 300.000 nadons robats”. 

“S’emportarà per davant els partits polítics”

Juntament amb l’exhumació de Franco, la sentència del procés i les conseqüències és l’altra de les qüestions que està centrant l’atenció dels partits aquests dies de precampanya. El programa ha connectat en directe amb Barcelona, en la prèvia d’un cap de setmana amb diferents mobilitzacions previstes, d’un i de l’altre signe. 

Entre d’altres, La qüestió ha comptat amb la veu de Manuel Milián Mestre, fundador del Partit Popular de Manuel Fraga i exdiputat al Congrés per Barcelona. Per al periodista i escriptor, davant un problema “tan greu”, “no hi ha més remei que tallar aquest procés i immediatament després, seure a la taula a buscar una solució”. En cas contrari, ha assegurat Milián Mestre, el procés “s’emportarà per davant” els partits polítics i els líders “de menor envergadura”. 

Desconnexió de la societat

La recta final del programa ha estat dedicada a la pròxima cita electoral del 10 de novembre. Davant el fet que, tant l’exhumació de Franco, com el procés a Catalunya, centren l’atenció de la classe política valenciana, en el plató de La qüestió s’ha insistit en la necessitat de connectar les preocupacions de la gent amb els interessos polítics i els programes electorals.  

També et pot interessar

stats