80 països busquen a Madrid una aliança global contra la fam

La cimera mundial reuneix al Senat parlamentaris de tot el món.

I Cimera Parlamentària Mundial contra la Fam i la Malnutrició. Emilio Naranjo
I Cimera Parlamentària Mundial contra la Fam i la Malnutrició. Emilio Naranjo / Efe

A Madrid, vora 200 parlamentaris de 80 països assisteixen a la I Cimera Parlamentària Mundial que té com a objectiu forjar una aliança global contra la fam i altres formes de malnutrició.

En l'acte d'inauguració, al Senat, el president del govern central, Pedro Sánchez, ha cridat a sumar-se a aquesta aliança amb vista a integrar el dret a l'alimentació en la legislació de cada país. Segons Sánchez, es tracta d'una oportunitat d'afrontar el desafiament de la fam des d'un enfocament "multilateral", i engegar mesures que ajuden a eradicar aquesta xacra per a 2030, com fixa l'agenda de desenvolupament sostenible.

La primera cimera mundial d'aquestes característiques ha sigut organitzada per les Corts espanyoles, el Front Parlamentari contra la Fam d'Amèrica Llatina i el Carib, l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO).

El director general de la FAO, José Graziano da Silva, ha insistit a dir que els parlamentaris són responsables d"impulsar la voluntat política" que permeta aconseguir aquest dret. Ha advertit, així mateix, que tan important com lluitar contra la fam, que pateixen 821 milions de persones, és combatre el sobrepés i l'obesitat, problemes que afecten més de 2.000 milions a nivell global.

Actualment existeixen més de 30 aliances parlamentàries contra la fam al món, incloses quatre internacionals i 34 nacionals, com la creada recentment a Espanya, o els 19 fronts d'Amèrica Llatina i el Carib.

La relatora especial de l'ONU sobre el dret a l'alimentació, Hilal Elver, ha fet un repàs sobre la inseguretat alimentària al món, que pateixen seriosament 52 països i que està relacionada amb els conflictes, els desastres naturals associats al canvi climàtic, la pobresa i la desigualtat.

També et pot interessar

stats