2018: l'any de la recuperació dels drets

Acaba un intens curs polític a la Comunitat Valenciana en què hi ha hagut quasi de tot.

El vaixell Aquarius arriba al port de València
El vaixell Aquarius arriba al port de València

Moltes imatges queden en la nostra retina aquest 2018 però possiblement una de les més impactants és l'arribada del vaixell Aquarius amb 630 persones salvades a punt de morir ofegades. El govern italià havia tancat el seu port i el govern valencià es va oferir a acollir-los. El gest humanitari, que va donar la volta al món, ha servit el president de la Generalitat per a mostrar gràficament el canvi que s'ha produït a la Comunitat Valenciana: "Abans la Comunitat Valenciana era la imatge de la corrupció i ara és la imatge de la solidaritat".   

Era una de les proclames de l'acord del Botànic: governar per a les persones, i diuen que ho estan aconseguint a colp d'iniciatives com la reversió de l'Hospital de la Ribera, una de les mesures estrela de l'últim curs polític. En paraules de la vicepresidenta del Consell, el 2018 ha sigut l'any de la recuperació de drets. La Llei de la vivenda, de la pobresa energètica o de la renda valenciana d'inclusió en són alguns exemples. El nou espai públic de comunicació À Punt, que torna als valencians el dret a ser informats en la seua llengua, també, després de 4 anys sense ràdio ni televisió públiques.

Però la Generalitat està trobant entrebancs com els recursos que l'anterior govern de Rajoy va presentar davant del Constitucional o la suspensió de la llei de plurilingüisme per part del Tribunal Superior de Justícia, que ara també posa objeccions al decret que regulava l'ús del valencià en l'administració.

El curs polític també ha estat marcat per altres fets, com la detenció del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez. O el canvi de govern a Alacant, on, després de la dimissió de Gabriel Echávarri, el PP va recuperar l'alcaldia.

El canvi de govern a Espanya també ha sigut clau en la recta final del curs. El nou executiu de Pedro Sánchez, amb presència de ministres valencians, sembla que es mostra més receptiu a les reivindicacions valencianes, com el corredor mediterrani. Més complicat sembla, a curt termini, aconseguir el canvi del sistema de finançament, que el novembre passat treia al carrer milers de persones unint tota la societat valenciana. El govern valencià assegura trobar més sintonia i un altre taranà, però adverteix que es mostrarà inflexible amb aquesta reivindicació i amb qualsevol altra en favor de l'interés general dels valencians.

Ho veurem ja en setembre, quan arranque el nou curs polític, que no es preveu menys intens que el que deixem arrere. En l'horitzó, les eleccions autonòmiques del 2019, una cita que de ben segur marcarà els pròxims mesos. 

També et pot interessar

stats