15 membres de les Corts defendran al Congrés la reforma de l'Estatut

La tramitació preveu introduir una nova disposició per a blindar a l'Estatut les inversions de l'Estat.

Junta de síndics de les Corts celebrada el dimarts 16 d'octubre de 2018
Junta de síndics de les Corts celebrada el dimarts 16 d'octubre de 2018

La junta de portaveus de les Corts ha acordat que siguen 15 els diputats que s'encarreguen de defendre al Congrés dels Diputats la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana per tal que la inversió estatal estiga blindada i corresponga al pes poblacional. La junta compleix així el requeriment efectuat pel Congrés per a debatre les dues esmenes presentades a la reforma estatutària, pendent des de 2011.

Els portaveus parlamentaris ha acordat que aquesta delegació guarde la mateixa proporcionalitat en la representació que la plasmada en les comissions de les Corts. Així, el PP hi aportarà cinc diputats; el PSPV i Compromís, 3 cadascun; i Podem i Ciutadans, dos cadascun.  Els grups parlamentaris tindrà de termini fins dilluns per a designar els diputats que integraran la delegació que serà votada i ratificada en el ple el 24 i 25 d'octubre.

Negociació oberta

Els portaveus dels grups negocien arribar a un consens respecte a les esmenes presentades a aquesta reforma de l'Estatut, en què la qüestió electoral i les seues derivades actuen de principal obstacle. Ciutadans ha posat com a condició per a donar suport a la reforma de la llei electoral que rebaixa el llistó del 5 per cent al 3 per cent que els altres grups se sumen a la seua proposta de reforma estatutària que preveu la figura de la circunscripció electoral única. El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assegurat que el seu grup firmarà aquesta iniciativa de Ciutadans "sí o sí" tot i que ha afegit que busca que més grups puguen participar en aquest acord. El PSPV ja ha dit que no firmaran aquesta proposta que ha qualificat de "parany" en el qul ha caigut Compromís. El síndic socialista, Manolo Mata, ha recordat que la reforma que s'està tramitant en el Congrés acumula 50 ajornaments, així considera que "és postureig perquè per molt que ho firmem no hi haurà circumscripció única d'ací a 8 mesos (el maig de 2019 són les eleccions autonòmiques i municipals) i em pareix una errada plantejar-ho i una errada pujar-se a carros que no tenen viabilitat". Mata ha demanat a Ciutadans que done suport a la rebaixa de la barrera electoral al 3 per cent. 

Les Corts també debatran la setmana que ve una iniciativa firmada per PSPV, PP, Podem i Compromís perquè es reforme la disposició addicional segona de la Constitució i es permeta la recuperació del Dret Foral Valencià. Sobre aquesta qüestió, Mata ha criticat el senador de Compromís Carles Mulet per tractar de "forçar" la inclusió d'aquesta qüestió la setmana passada en la comissió del Senat que estudia la reforma de la Constitució per  eliminar els aforaments. El síndic socialista ha dit que es tracta d'una "deslleialtat" i ha criticat "l'obsessió" de Mulet amb el senador socialista Joan Lerma. "Estic ben fart perquè Mulet va criticant tot el dia Lerma, que ha sigut president de la Generlaitat i està en un partit que forma part d'un govern en què també estan companys i amics de Mulet", ha conclòs Mata.

També et pot interessar

stats