13 processats pacten una rebaixa de pena en el juí per la visita del papa Benet XVI

L'exdirector d’RTVV Pedro García és un dels que ha reconegut els contractes irregulars amb Gürtel.

VÍDEO | 13 processats pacten una rebaixa de pena en el juí per la visita del papa Benet XVI

L'exdirector general de la Radiotelevisió Valenciana (RTVV), Pedro García Gimeno, ha pactat amb la Fiscalia reconéixer els fets que li atribueix en la peça de la trama Gürtel que investiga contractes presumptament irregulars durant la visita del papa Benet XVI a València al juliol de 2006.

En el primer dia del juí que se celebra en l'Audiència Nacional, la defensa de García Gimeno ha fet públic l'acord amb les fiscals anticorrupció per a col·laborar amb la justícia i atenuar la possible pena que se li impose. En l'escrit provisional, la Fiscalia demana per a ell 40 anys de presó, la pena més gran de les que sol·licita per al total de 23 acusats. El pacte amb el ministeri públic anticipa una pena molt menor que, no obstant, segons fonts judicials, no evitarà que ingresse en presó.

Tretze dels 23 processats han pactat amb la Fiscalia la confessió a canvi de la reducció de la pena. Està previst que aquests dimarts reconeguen els fets davant el tribunal, una vegada conclosa l'exposició de les qüestions prèvies per part de les acusacions i defenses. Per contra, els advocats dels acusats que no han reconegut els fets han demanat anul·lar la causa al·legant vulneració dels seus drets.

Pactes amb la Fiscalia per a reduir les penes

Entre els acusats que reconeixen els fets hi ha el responsable de la trama Gürtel a València, Álvaro Pérez el Bigotes, José Ramón Blanco Balín, que duia la comptabilitat i la fiscalitat d'Orange Market, la filial de la trama a València i els membres de la taula de contractació de la Radio Televisió Valenciana. L'advocat de Balín, considerat el "blanquejador" de la Gürtel, ha informat que aquest ja ha transferit 400.000 euros en concepte de reparació parcial del mal causat, "després d'un procés de reflexió i penediment".

No han arribat a cap acord amb la Fiscalia, entre altres, el líder de la trama, Francisco Correa; el número dos, Pablo Crespo; i l'exdirector general de la Policia i expresident de les Corts Juan Cotino -aleshores conseller d'Agricultura- i per a qui la Fiscalia demana onze anys de presó.

Tot i la diferent estratègia processal, Pedro Garcia i Juan Cotino han evidenciat una bona relació personal. Els dos han segut junts a la banqueta dels acusats i han compartit vehicle particular per a abandonar l'Audiència Nacional.

Noves proves

La Fiscalia Anticorrupció ha anunciat que té la intenció d'incorporar més proves per a "acreditar" que els líders de la Gürtel van subonar funcionaris i autoritats, entre ells l'expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, per a beneficiar-se de les adjudicacions.

La fiscal Concepción Nicolás ha sol·licitat la incorporació de noves proves testificals i pericials a la causa, com la declaració d'un tècnic que va elaborar un pressupost inferior al que va presentar Teconsa, l'empresa de la Gürtel; o el sastre José Tomás, de les empreses Milano i Forever Young, que ja va testificar en la causa dels trages. És el mateix procediment en què l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps, va resultar absolt. Segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia, la trama va regalar a Cotino un jaquetó de Milano valorat en 375 euros, i també vestuari per valor de 3.550 euros a Pedro García, a qui també va entregar un Mini valorat en més de 30.000 euros.

Anticorrupció també ha sol·licitat la incorporació d'informes elaborats per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) de la Policia Nacional sobre la compra d'aquests suposats regals per part d'Álvaro Pérez 'el Bigotes', així com l'anàlisi d'RTVV sobre el procediment d'adjudicació, entre altres.

3,3 milions furtats d’RTVV a benefici de la Gürtel

Segons l'escrit d'acusació, els investigats van participar en l'adjudicació a empreses de Correa de diversos contractes per a la instal·lació als carrers de València de pantalles i so per 7.493.600 euros, carregant la despesa a la RTVV amb uns sobrecostos que els asseguraven repartir-se beneficis. D'aquesta forma es van repartir suposadament més de 3,3 milions de diners públics entre Pedro García Gimeno, Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez i Blanco Balín.

S'atribueix als acusats els delictes d'associació il·lícita, prevaricació, malversació de cabals públics, frau a les administracions públiques, falsedat documental, falsedat en document mercantil, suborn, contra la Hisenda pública i blanqueig de capitals.

La Fiscalia sol·licita 38 anys de presó per a Correa i 37 per a Pablo Crespo i per a Álvaro Pérez. Els tres ja a la presó complint condemnes per altres peces del cas Gürtel.

També et pot interessar

stats