100 dies del govern de Sánchez en clau valenciana

L’empremta dels ministres valencians: la recuperació de la sanitat universal i l’alliberament de l’AP-7.

100 dies després de l'arribada de Pedro Sánchez a La Moncloa, fem balanç del seu govern en clau valenciana
100 dies després de l'arribada de Pedro Sánchez a La Moncloa, fem balanç del seu govern en clau valenciana / Europa Press.

Han passat 100 dies des que Pedro Sánchez va jurar el càrrec com a president del govern. L’equip de ministres que va triar per a acompanyar-lo va nàixer amb accent valencià: Carmen Montón en Sanitat, José Luis Ábalos en Foment, Luis Planas en Agricultura i Màxim Huerta –encara que va dimitir després de set dies– en Cultura. Tot feia pressuposar una bona sintonia política amb el govern valencià, que va donar pas a més de tres mesos de demandes històriques, gestos positius i alguns desacords.

La presència valenciana s’ha traduït en la posada en marxa de mesures que ja s’havien aplicat des del Consell. La ministra de Sanitat, Carmen Montón, ha estés la sanitat universal a tot Espanya. José Luis Ábalos, ministre de Foment va anunciar la fi dels peatges de l’AP-7 per al desembre de 2019 i va afrontar el clam polític i social pel corredor mediterrani. De fet, va nomenar comissionat especial un valencià: Josep Vicent Boira.

Ximo Puig esperava que l’arribada de Sánchez al govern suposara un canvi en la situació econòmica de la Comunitat Valenciana que acabara amb l’infrafinançament, però aquest canvi no s’ha produït. Sí que s’han rebut més partides econòmiques i, sobretot, s’ha ampliat la capacitat d’endeutament, cosa que va causar una crisi entre els membres del Botànic. En definitiva, un respir que molts, fins i tot en el Consell, consideren insuficient.

També et pot interessar

stats