1.500 experts debaten a Madrid sobre la memòria històrica

A través de 1.300 ponències, projeccions, exposicions i actuacions es compararan processos històrics internacionals per a veure diferències i semblances.

Imatge: Europa Press.
Imatge: Europa Press.

La Universitat Complutense de Madrid (UCM) acull des d’aquest dimecres fins divendres un dels congressos més importants del món sobre la memòria històrica. La Memory Studies Association ha triat la capital d’Espanya per a celebrar un esdeveniment en què participaran 1.500 experts de 45 països diferents.

Segons ha destacat el científic titular del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Francisco Ferrándiz en la roda de premsa de presentació del congrés, és necessari “treballar amb marcs comparatius dels discursos relacionats amb els drets humans, l’Holocaust o els crims contra la humanitat, el que anomenem vernacularització de la memòria, que és enfrontar-nos cara a cara a la memòria d’altres llocs com la de l’Argentina o de Bòsnia, i trobar semblances i diferències amb el cas espanyol”.

Per la seua banda, el copresident de la Memory Studies Association, Jeffrey Olick, ha posat el focus en la interdisciplinarietat de les jornades: “Hi ha tants temes que és impossible donar compte de tots, com la memòria i la identitat, o com la literatura o la música transmeten i es relacionen amb la memòria o com i quan cal construir monuments i quan derrocar-los”.

A través de 1.300 ponències, i d’actuacions i performances s’abordaran temes com la memòria digital, la familiar, migracions, utopies o el canvi climàtic. “Comparant i connectant les diferents tradicions de la memòria en el món contemporani t’adones que varia el tipus de víctima, el lloc de l’esdeveniment o la manera de recordar, però els processos són semblants”, ha dit Ferrándiz. I ha afegit: “La trobada busca acostar i connectar estudis de memòria de diferents llocs del món i permetrà entendre millor el cas d’Espanya, on cal repensar el debat i allunyar-lo del ‘tu més’ que domina els discursos de la memòria històrica”.

El congrés tindrà entre altres veus autoritzades la professora Aleida Assman, considerada “l’experta de la memòria” a Alemanya i creadora del concepte memòria cultural; l’escriptor i premi Pulitzer 2016 Viet Thanh Nguyen; la professora i creadora del concepte de postmemòria, Marianne Hirsch; la sociòloga i especialista en estudis sobre repressió i memòria al Con Sud, Elizabeth Jelin; l’escriptor Isaac Rosa; la dramaturga Laila Ripoll, o l’exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza.

La professora del departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Nacional d’Educació a Distància d’Espanya (UNED), María García Alonso, ha subratllat que el congrés tindrà també un programa paral·lel de cine i altres arts. “Hem agrupat diferents moviments artístics que interpreten la memòria, així com ‘performances’ i exposicions per entendre com es relata la vida quan l’oblit està present”.

També et pot interessar

stats