Zelenski insisteix als Estats Units que Ucraïna necessita més ajuda per a defensar-se de la invasió russa

El president ucraïnés té previst reunir-se aquest dimarts a la Casa Blanca amb el seu homòleg nord-americà, Joe Biden

Zelenski, ahir diumenge, a Buenos Aires
Zelenski, ahir diumenge, a Buenos Aires / Fernando Gens (Europa Press)

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha insistit aquest dilluns a Washington en la necessitat del seu país de rebre més fons per a defensar-se, al·legant que Rússia no es conformarà només amb una part del seu país. "Ucraïna no s'ha rendit ni es rendirà. Sabem què fer i poden comptar amb Ucraïna. Esperem, igualment, poder comptar amb vostés", ha dit a la Universitat Nacional de Defensa la vespra de reunir-se a la Casa Blanca amb el mandatari estatunidenc, Joe Biden.

Zelenski, que ahir va estar a Buenos Aires en la presa de possessió del nou president de l'Argentina, Javier Milei, visita Washington per tercera vegada des del començament de la invasió russa d'Ucraïna, el febrer de 2022. El seu viatge es produeix quan els fons ja aprovats pels Estats Units per a Ucraïna estan a punt d'esgotar-se i després que els republicans van bloquejar, el passat dia 6, l'aprovació al Senat d'un projecte pressupostari d'uns 105.000 milions de dòlars que incloïa una partida de 61.000 milions per a Kíev i d'uns 14.000 per a Israel. La bancada republicana exigeix a canvi restringir les lleis de migració dels EUA, en particular el sistema d'asil, i eliminar una sèrie de permisos humanitaris per a migrants.

"Putin no es conformarà amb una part d'Ucraïna. Ha de perdre", ha remarcat Zelenski, que ha deixat clar als militars presents a la sala que tots ells saben el que significa per a un soldat esperar munició "sense saber si arribarà algun suport". El president ucraïnés també ha subratllat que el seu país ha aconseguit "més del que ningú esperava" quan Rússia va iniciar la guerra i el va atribuir a la "valentia" del seu exèrcit i a l'ajuda "crucial" procedent dels Estats Units.

"Ucraïna està en la batalla contra un estat nuclear i un dels majors exèrcits", ha dit Zelenski, que ha afegit que "l'actual generació de nacions lliures hauria d'aprendre de conflictes passats a Europa que la destrucció provocada per les dictadures és molt avariciosa i és necessari detenir-la des del principi".

En la seua trobada aquest dimarts amb Biden, segons ha afegit, Zelenski parlarà dels resultats que espera per a l'any que ve partint del que ja ha aconseguit el 2023. Els Estats Units i Ucraïna van signar la setmana passada un memoràndum d'entesa per a la producció conjunta d'armes que preveu la creació de fàbriques en territori ucraïnés per a proporcionar al seu exèrcit equipament bèl·lic per a continuar defensant-se.

També et pot interessar

stats