Zelenski, en el festival de Canes: "Necessitem un nou Chaplin que demostre que el cine no està mut davant la guerra d'Ucraïna"

L'exèrcit rus manté la pressió a l'est i al nord del país mentre continua la incògnita sobre el destí dels militars ucraïnesos detinguts en la pressa de la siderúrgica d'Azovstal

El president ucrainés, Volodímir Zelenksi, es diregeix al sector del cine al 75 festival de Cannes
El president ucrainés, Volodímir Zelenksi, es diregeix al sector del cine al 75 festival de Cannes / Clemens Bilan (Efe/EPA)

La sessió inaugural del 75é festival de Canes ha aparcat uns moments el glamur i la fantasia de les ficcions per a un bany de realitat. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha intervingut en la cerimònia per a demanar que el cinema "no calle" davant la "guerra més terrible des de la Segona Guerra Mundial". "Necessitem un nou Chaplin que demostre que el cinema no està mut" enfront de la guerra d'Ucraïna, ha declarat instants després de l'entrega de la Palma d'Or honorífica a l'actor estatunidenc Forest Whitaker.

"Nosaltres continuarem lluitant, no ens queda una altra opció", ha explicat Zelenski davant la flor i nata del cinema europeu, davant dels quals ha compartit la impressió que "el dictador perdrà", en referència al president rus, Vladímir Putin.

A 2.000 quilòmetres de distància l'exèrcit de Rússia ha mantingut els atacs l'est d'Ucraïna, a la regió prorussa de Donetsk i els ha intensificat en una de les principals ciutats de la regió, Slovianks, on tracta de reorganitzar-se i mantenir posicions, segons han informat les forces armades ucraïneses. Al nord del país, l'artilleria russa ha atacat objectius militars i infraestructures civils en localitats fronteres amb Bielorússia de les regions de Sumi i Txerníhiv, mentre continuen els bombardejos en posicions de Khàrkiv, la regió de la segona ciutat del país, del mateix nom.

Dubtes sobre el destí dels soldats d'Azovstal

En el dia 84 ja de la guerra, Ucraïna ha donat per conclosa la missió a Mariúpol, derrotada pels russos després de mesos de setge. Continua la incògnita sobre el futur dels vora 300 soldats que resistien fins al passat cap de setmana a la planta siderúrgica d'Azovstal. Rússia diu que s'entregaren, mentre Kíiv parla d'una operació d'evacuació a territori ucraïnés sota control rus. S'ignora el destí dels soldats, que Ucraïna vol intercanviar per presos russos.

També et pot interessar

stats