Zelenski diu a l'ONU que Rússia tracta de guanyar-se certs països amb tractes sota la taula

El president d'Ucraïna, el líder més aplaudit en entrar a l'hemicicle, ha parlat en anglés, i ha assegurat que aquest dimecres presentarà davant del Consell de Seguretat els detalls del seu pla de pau

Zelenski, aquest dimarts
Zelenski, aquest dimarts / @ZelenskyyUa

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha intervingut aquest dimarts per primera vegada en persona en l'assemblea general de l'ONU, on ha acusat Rússia de tractar de guanyar-se el suport de certs països amb tractes sota la taula i els ha advertit que "no es pot confiar en el diable".

Vestit de caqui, Zelenski, que ha sigut el líder més aplaudit en entrar a l'hemicicle, ha pronunciat el seu discurs en anglés, i ha assegurat que demà dimecres presentarà davant del consell de seguretat els detalls del seu pla de pau, que fins ara compta amb el suport ferm de la Unió Europea i els Estats Units.

Zelenski era el líder més esperat en aquesta setmana d'alt nivell, en la qual han faltat mandataris de pes, com els caps d'estat de França, la Xina i Rússia o el primer ministre britànic, Rishi Sunak; ni tan sols es creuarà als corredors amb el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, que encara no ha arribat a Nova York.

El president ucraïnés ha aprofitat el seu discurs per a alertar al món que Rússia, en atacar Ucraïna, posa en perill tothom en utilitzar com a armes el poder nuclear, els aliments o els productes energètics. Ha dit que l'abandonament de Rússia dels Acords del mar Negre —que permetien l'exportació de gra ucraïnés i fertilitzants russos per un corredor segur— està afectant països molt diversos, entre els quals va esmentar Algèria, Espanya, Indonèsia i la Xina.

Aquest dimecres Zelenski participarà personalment en el consell de seguretat, abrigallat per diversos líders europeus, i després té previst viatjar a Washington, on parlarà davant del Senat dels Estats Units.

També et pot interessar

stats