Zelenski descarta qualsevol cessió territorial a Rússia per a aconseguir la pau

Ucraïna resisteix el quinzé al·luvió aeri en els últims sis mesos per part de Rússia, que segueix sense aconseguir traduir la seua superioritat militar sobre el terreny

Militars ucraïnesos prop de Bakhmut, regió de Donetsk, Ucraïna
Militars ucraïnesos prop de Bakhmut, regió de Donetsk, Ucraïna / Marko Djurica (Reuters)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha descartat qualsevol acord de pau amb Rússia que involucre cedir territori nacional, en una entrevista divulgada per la cadena britànica BBC. "Qualsevol compromís territorial ens convertiria en un estat més feble", ha afirmat el mandatari ucraïnés, que ha declarat que "les armes són l'únic llenguatge que entén Rússia".

En una entrevista amb motiu del primer any de la invasió d'Ucraïna ordenada pel Kremlin, que es compleix el dia 24, el mandatari ha assegurat que l'ofensiva de primavera de Rússia ja ha començat.

"Els atacs russos ja s'estan produint des de diverses direccions", ha dit Zelenski, que ha expressat la seua esperança que Bielorússia "no s'unisca" a la guerra.

"Si ho fa, lluitarem i sobreviurem", ha recalcat el líder ucraïnés, que ha alertat que permetre a Moscou utilitzar el territori bielorús per a preparar atacs contra Ucraïna seria "un enorme error".

Zelenski ha reiterat el seu desig que Kíiv continue acostant-se a Europa, tant quant als seus valors com quant a llaços econòmics. "Aquest és el camí que triem", ha declarat, al mateix temps que ha demanat "garanties de seguretat" i "armes modernes", que són les úniques capaces d'"accelerar" el camí cap a la pau. 

Ucraïna resisteix un nou al·luvió aeri rus

Ucraïna ha resistit el quinzé al·luvió aeri en els últims sis mesos de campanya militar per part de Rússia, que segueix sense aconseguir traduir la seua superioritat militar sobre el terreny pocs dies abans de l'aniversari del començament del conflicte.

El Ministeri d'Energia ucraïnés informa que el nou bombardeig no va afectar ni la generació ni el subministrament d'energia en tot el país, encara que Kíiv espera que Rússia insistisca a martellejar les seues infraestructures crítiques en les pròximes setmanes.

L'exèrcit rus ha utilitzat tot el seu potencial artiller per a colpejar objectius a l'oest, nord i centre del país veí per terra, mar i aire, atac que ha deixat almenys quatre morts.

En aquest atac massiu mixt, Rússia ha emprat la seua artilleria, la flota del mar Negre i l'aviació estratègica, els míssils de creuer Kh-22 que continuen sent indetectables per a la defensa antiaèria ucraïnesa.

Bombardeig a la vista

El secretari del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna, Oleksí Danílov, ha avançat que Rússia planeja un atac massiu per al 24 de febrer, quan es complirà un any des que s'inicià la intervenció militar russa.

"Estem preparats per a això. Crec que ja entenem de quin atac es tracta després de rebre 115-120 míssils en un dia. També ens les arreglarem", ha dit.

Sagnia armamentista

Igual que l'OTAN reconeixia la necessitat de subministrar més míssils a Kíiv, al qual se li estaria acabant la munició, Occident també cridava l'atenció sobre les pèrdues del bàndol rus.

Segons el Ministeri de Defensa britànic, l'exèrcit rus va perdre uns 130 avions en els últims dotze mesos, si bé encara comptaria amb uns 1.500 aparells

Mentrestant, el ministre de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace, assegura que Rússia ha perdut ja dos terços dels seus tancs.

La poderosa indústria militar russa no és capaç de complir amb les comandes de Defensa, entre altres coses, a causa de les sancions occidentals.

També et pot interessar

stats