Zelenski cancel·la la seua visita a Madrid prevista per a este divendres

Fonts diplomàtiques han apuntat que la cancel·lació del viatge del president d'Ucraïna, que incloïa Portugal, es deu a la complexa situació que viu el seu país davant de l'ofensiva russa

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una imatge recent
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una imatge recent / X: @ZelenskyyUa

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha cancel·lat la visita que havia de fer a Madrid este divendres, segons han informat fonts de la Casa del Rei, després que s'haguera anunciat la trobada que mantindria amb Felip VI i un dinar al Palau Reial.

El palau de La Zarzuela no ha explicat els motius de la suspensió de la visita, que havia de ser la primera de caràcter bilateral de Zelenski a Espanya i en la qual estava previst que es reunira amb el president del govern, Pedro Sánchez, per a firmar un acord en matèria de seguretat.

Fonts diplomàtiques han apuntat que la cancel·lació del viatge del president d'Ucraïna, que incloïa Portugal, es deu a la complexa situació que viu el seu país davant de l'ofensiva russa després de més de dos anys de guerra.

El govern no va arribar a anunciar oficialment la visita, encara que dilluns fonts de l'executiu havien reconegut els preparatius i que en el seu transcurs es preveia firmar l'acord bilateral en matèria de seguretat.

La Zarzuela sí que va informar entorn de les 14:00 hores d'este dimarts dels actes que el president ucraïnés tindria amb Felip VI, una reunió seguida d'un dinar al Palau Reial, durant la seua visita oficial a Espanya.

No obstant això, dos hores després, en una roda de premsa a la seu del Ministeri d'Afers Estrangers a Madrid, el seu titular, José Manuel Albares, va evitar confirmar la visita de Zelenski.

“Sobre qualsevol moviment del president Zelenski en qualsevol lloc del món, per qüestions de seguretat, en primer lloc, no faré cap comentari, ni a confirmar, ni desmentir, ni afegir”, va assenyalar.

Albares va indicar que dilluns s'havia posat en contacte telefònic amb el seu homòleg ucraïnés, Dmitró Kuleba, però va insistir que “per molts motius, inclòs el de seguretat”, no es pronunciaria sobre el possible viatge de Zelenski.

Diversos mitjans de Portugal van informar a primera hora d'anit que es cancel·lava la visita a este país i a Espanya, i fonts del govern espanyol van insistir que des de l'executiu en cap moment es va donar oficialment per feta. Ha sigut a mitjanit quan Zarzuela ha informat de l'anul·lació dels actes amb Zelenski que prèviament havia anunciat.

Visita de Blinken a Kíiv

Ucraïna viu una ofensiva de Rússia en el nou front obert divendres a la regió nord-oriental de Khàrkiv, i Zelenski va rebre este dimarts a Kíiv el secretari d'Estat estatunidenc, Antony Blinken.

Blinken, que va viatjar de sorpresa per a reafirmar el suport de Washington davant de l'ofensiva russa, va reconéixer que Ucraïna passa per "moments difícils" i va confirmar que l'ajuda militar estatunidenca aprovada el mes passat ja ha començat a arribar.

Sánchez ha reiterat també el suport d'Espanya a Ucraïna, tal com va ratificar a Zelenski en la conversa telefònica que van tindre el 7 de maig i en la qual li va garantir el suport tot el temps que siga necessari.

També et pot interessar

stats