Zelenski agraeix a la UE l'embargament als diamants russos

El nou paquet de sancions inclou també mesures contra l'evasió de les restriccions i contra el subministrament a Rússia de béns i tecnologies de doble ús, és a dir, susceptibles de ser utilitzades en la indústria militar

'The Dynasty' és el diamant polit més gran amb les millors característiques de claredat de la joieria russa
'The Dynasty' és el diamant polit més gran amb les millors característiques de claredat de la joieria russa / Rapax (shutterstock)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha agraït a la Unió Europea en el seu discurs a la nació d'anit l'aprovació del dotzé paquet de sancions contra Rússia, que inclou, entre altres mesures, la prohibició de comprar diamants russos que no estiguen destinats a fins industrials.

"És important que, per primera vegada, s'inclou una prohibició als diamants russos", ha destacat. La venda de diamants és una de les principals vies de Moscou per a finançar la guerra a Ucraïna.

Zelenski ha recordat que en el nou paquet també hi ha mesures "contra l'evasió de sancions i contra el subministrament de béns i tecnologies de doble ús [aquelles que són de naturalesa civil, però susceptibles de ser utilitzats en la indústria militar] a Rússia".

El cap de l'estat ucraïnés ha afirmat que aquestes mesures i altres "noves restriccions a les importacions des de Rússia" serviran per a reduir "els fonaments econòmics de la guerra".

L'estat agressor ha de sentir que la pressió del món lliure, així com el preu de l'agressió, augmenta. És fonamental garantir l'aplicació de les sancions existents. Ni l'agressor ni els delinqüents que el donen suport haurien de poder eludir-les. Volodímir Zelenski - President d'Ucraïna

Kíiv denuncia que Rússia burla moltes restriccions

Ucraïna havia demanat insistentment a la UE l'aprovació de mesures destinades a evitar que es burlen les sancions que ja estaven en vigor.

Kíiv ha denunciat que Rússia importa béns inclosos en les sancions a través de tercers països i en l'armament emprat per l'exèrcit rus a Ucraïna continuen trobant-se nombrosos components fabricats a Occident.

Segons ha destacat el Ministeri d'Economia ucraïnés, el paquet de sancions aprovat per la UE obliga a introduir "en els contractes d'exportació la prohibició de reexportar a Rússia béns i tecnologies que Rússia fa servir per a fabricar armes".

Les noves sancions europees també declaren il·legal el trànsit a través de Rússia de béns militars procedents de la UE destinats a tercers països.

Mesures perquè Rússia no eludisca les sancions

El nou paquet de sancions també inclou mesures per a intentar que Rússia no eludisca les sancions que la UE ha aprovat fins ara.

Per exemple, l'obligació que les empreses europees que exporten a companyies de l'Uzbekistan i Singapur els prohibisquen per contracte la venda a Rússia de determinats productes sensibles, com ara armes, béns d'aviació o productes que Rússia ha emprat en els seus sistemes militars a Ucraïna.

La UE també ha reforçat els mecanismes d'intercanvi d'informació per a combatre el transport il·legal de petroli rus i els seus derivats, afectat pel topall que la UE va pactar amb el G7.

També et pot interessar

stats