La xinesa Sinopharm anuncia una efectivitat del 79% en la seua vacuna

Es tracta de la primera de les vacunes xineses que conclou la fase 3 d'assajos.

La xinesa Sinopharm anuncia una efectivitat del 79% en la seua vacuna
La xinesa Sinopharm anuncia una efectivitat del 79% en la seua vacuna

La farmacèutica estatal xinesa Sinopharm ha revelat que una de les seues candidates a vacuna contra la Covid-19 té una efectivitat del 79,34% i que ha sol·licitat autorització a les autoritats del país asiàtic per a comercialitzar-la. Es tracta de la primera vacuna de les diverses xineses que han conclòs la fase 3 d'assajos que anuncia oficialment la seua efectivitat en el gegant asiàtic, encara que les autoritats dels Emirats Àrabs Units, un dels països que van participar en les proves, havien indicat a principis de mes que comptava amb una eficàcia del 86%.

En registrar-la, els Emirats es van convertir en els primers a donar el vistiplau a una vacuna xinesa, fins i tot abans que la mateixa Xina, que encara no ha autoritzat oficialment la comercialització de cap dels sèrums desenvolupats al país, tot i que els mitjans estatals van afirmar que ho faria abans que finalitzara 2020.

L'Institut de Productes Biològics de Pequín (que desenvolupa aquesta vacuna amb Sinopharm), ha afirmat que els resultats de la fase 3 de proves mostren que els seus nivells de seguretat són "bons", i que tots els participants van desenvolupar alts nivells d'anticossos després de rebre les dues dosis, encara que no fa esment a possibles efectes secundaris.

Referent a això, cal recordar que les autoritats sanitàries xineses han reiterat en els últims mesos que no s'han detectat efectes adversos greus durant els assajos amb les diferents candidates a vacuna desenvolupades al país. El comunicat afirma, en línia amb les proves ja realitzades als Emirats Àrabs Units, que la taxa de seroconversió d'anticossos neutralitzadors és del 99,5%.

Es va usar ja en casos excepcionals a la Xina

Les dades provisionals extretes dels assajos, segons afirma l'Institut de Productes Biològics de Pequín, estan en línia amb els estàndards tècnics de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Aquesta possible vacuna contra la Covid-19 és una de les dues que desenvolupa Sinopharm, al costat de la produïda amb l'Institut de Productes Biològics de Wuhan, ciutat central xinesa en la qual es va detectar el primer brot a l'àmbit mundial de la pandèmia. Aquests dos sèrums (així com altres desenvolupats per altres companyies del gegant asiàtic) han sigut emprats a la Xina des de juliol en casos excepcionals, centrats en la protecció de personal sanitari, empleats de programes de prevenció de la Covid-19, treballadors portuaris i transportistes o persones que han de traslladar-se a països on el risc de contagi és encara alt.

Fa poc més d'un mes, el president de Sinopharm, Liu Jingzhen, havia afirmat que quasi un milió de persones a la Xina havien rebut ja una d'aquestes vacunes "d'emergència" i que només un xicotet número havia presentat efectes adversos lleus. Actualment, quatre vacunes desenvolupades a la Xina han arribat a la fase 3 de proves clíniques (les dues de Sinopharm, una de Sinovac i una altra de Pesat Biologics), a les quals cal sumar la vacuna de Pfizer i BioNTech, el soci exclusiu de la qual a la Xina, Fosun Pharma, també va prendre part en els assajos.

També et pot interessar