La Xina troba proves d'aigua líquida recent a Mart

Les dades recopilades per la sonda Zhurong en la superfície del planeta roig podrien ser crucials per a sustentar una possible migració humana

Imatge de Mart captada per la sonda Zhurong
Imatge de Mart captada per la sonda Zhurong / Twitter: @CNSAWatcher

L'existència d'aigua a Mart és un assumpte que intriga la comunitat científica des de fa molt de temps. La geografia marciana ens revela forts accidents que, amb molta probabilitat, van ser produïts per aquest element en el passat remot, però encara ens queden molts interrogants pendents de resoldre; per exemple, quanta aigua hi havia, quan va desaparéixer, quanta en podria quedar i en quin estat. La troballa d'un grup d'investigadors de la Xina ens acosta ara les respostes un poc més.

Les dades recaptades per la sonda Zhurong, que des del 2021 explora el planeta roig, apunta que hi ha evidències de l'existència d'aigua líquida en la superfície. La investigació, publicada en la revista Advances in Science and Research, assegura que el robot ha identificat crostes, clivelles, granulacions i altres marques creades per l'aigua, segons recull el diari local Global Times. Així mateix, les anàlisis elaborades indiquen que, en les dunes de Mart, abunden minerals que contenen aigua, com ara sulfats hidratats, pedres proteiques i òxids de ferro hidratats. "Creiem que els indicis d'aigua no tenen origen en aigua subterrània, sinó en nevades o gebre", assenyala l'autor de l'estudi Qin Xiaoguang, citat pel rotatiu.

La presència d'aigua líquida en el planeta roig ha sigut objecte de nombrosos estudis abans. En cas de confirmar-se, serviria per a comprendre millor l'evolució del clima marcià i per a sustentar una possible migració humana al planeta veí en el futur. D'acord amb el diari local Science and Technology Daily, l'aigua líquida en Mart podria indicar l'existència de vida.

Investigacions prèvies ja han demostrat que va existir aigua líquida en la superfície marciana, però que va desaparéixer a causa dels canvis meteorològics experimentats pel planeta. Aquest estudi revela que Mart encara podria albergar algunes zones humides en àrees de baixes latituds i relativament càlides, segons la ciència.

El setembre passat, experts xinesos van detectar capes de terreny marcià modelades per l'activitat de l'aigua fa uns 3.300 milions d'anys. Per a aquesta troballa es basaren també en les dades recopilades pel Zhurong, que forma part de la missió Tianwen-1. És la primera missió xinesa d'exploració a Mart i té com a objectiu trobar més proves de l'existència d'aigua o gel en aquell planeta, així com dur a terme investigacions sobre la composició material de la superfície o les característiques del clima.

També et pot interessar

stats