La Xina pressiona per a imposar una llei de seguretat a Hong Kong

L’excolònia britànica prepara una ferma oposició als carrers i acusa Pequín d’erosionar llibertats fonamentals i el principi “un país, dos sistemes”.

Protesta contra la llei de seguretat aquest divendres a Hong Kong
Protesta contra la llei de seguretat aquest divendres a Hong Kong / Tyrone Siu (Reuters)

La nova llei de seguretat que vol imposar el Partit Comunista xinés a Hong Kong ha provocat l’alarma entre la ciutadania de l’excolònia britànica, que ja ha eixit al carrer després de mesos de calma a causa del coronavirus i acusa Pequín d’erosionar llibertats fonamentals com la de manifestació i el principi “un país, dos sistemes”.

L’Assemblea Nacional Popular de la Xina, que ha arrancat aquest divendres la sessió anual, preveu estudiar una llei per a “salvaguardar la seguretat nacional” a Hong Kong que recorda l’intent fallit de 2003, el qual va xocar amb una forta oposició als carrers. Vora 3.000 delegats i delegades arribats de tot el territori xinés s’han donat cita al Gran Palau del Poble de Pequín en la principal cita política de l’any, ajornada dos mesos a causa de la crisi sanitària.

Aquesta decisió seria la resposta del govern central xinés als mesos de violència i protestes a la ciutat viscuts el passat 2019 contra el projecte de llei d’extradició a la Xina, i a la seua cada vegada menor confiança en les autoritats locals. “Pequín intenta silenciar les veus crítiques de Hong Kong amb força i por”, ha tuitat l’activista Joshua Wong.

Un grup de manifestants s’ha dirigit en saber la notícia al districte financer, mentre la policia antidisturbis feia visible la seua presència als carrers. Aquesta ha sigut l’avançada a una concentració multitudinària que preparen activistes reconeguts per a última hora de la jornada, que reinicia les protestes contra el que consideren que suposa “el final de Hong Kong”. “Els manifestants en el fons ho saben, insistim no perquè siguem forts, sinó perquè no ens queda cap altra opció”, continua.

Pequín “ha perdut la paciència”

El diari South China Morning Post ha avançat que Pequín “ha perdut la paciència” amb la capacitat de les institucions hongkongueses d’aprovar una llei de seguretat nacional sobre la base de la Llei Bàsica, la carta magna de la regió semiautònoma. Les autoritats xineses han inclòs en l’agenda el debat sobre aquesta llei, que permetria aplicar les normes nacionals en aquesta regió administrativa especial, la qual persegueix “activitats secessionistes i subversives” i la interferència estrangera i el terrorisme. Des que Hong Kong va tornar a estar sota sobirania xinesa en 1997, es va establir que són les autoritats hongkongueses les que promulgaran les seues pròpies lleis per a “prohibir qualsevol acte de traïció, secessió, sedició, subversió contra el govern popular central (l’executiu de Pequín)”. Ara, l’Assemblea comença amb un colp d’autoritat per a deixar clar que Pequín no permetrà que ningú pose en dubte la seua sobirania.

També et pot interessar

stats