La Xina permetrà tindre un tercer fill

Les últimes xifres censals mostren un descens en la natalitat en els últims 10 anys

Un grup de xiquets juga a la Xina
Un grup de xiquets juga a la Xina

La Xina ha anunciat aquest dilluns la relaxació de les seues mesures de planificació familiar i permetrà als seus ciutadans tindre un tercer fill, després que les xifres del cens publicades aquest mes mostraren una reducció en la natalitat.

Les autoritats han pres aquesta decisió amb l'objectiu de "millorar l'estructura poblacional" del país, així com "respondre de manera activa al problema de l'envelliment".

Segons el cens presentat el passat dia 11 i elaborat cada deu anys, la Xina té ara quasi 1.412 milions d'habitants, encara que l'envelliment poblacional i la baixa natalitat han fet saltar les alarmes a Pequín

En el text publicat aquest dilluns, les autoritats xineses sostenen que la mesura garantirà que s'aconseguisca un "desenvolupament econòmic d'alta qualitat", al mateix temps que busca "mantindre la seguretat nacional i l'estabilitat social".

Un dels objectius del govern a l'hora de fomentar la natalitat –assenyala l'informe– és contribuir a "reduir la despesa de les famílies en educació", al mateix temps que es compromet a "millorar les baixes per maternitat".

Així mateix, aquesta nova política explora solucions al problema de l'envelliment poblacional, com el retard de l'edat de jubilació i la posada en marxa d'una sèrie de garanties per als treballadors jubilats.

Entre algunes minories ètniques ja era possible concebre tres fills, norma que no se'ls aplicava als han, l'ètnia majoritària al país, la qual cosa havia donat lloc a casos de dones forçades a avortar per les autoritats o quantioses multes per incompliments, entre altres situacions.

A l'octubre de 2015, el país havia autoritzat els seus ciutadans a tindre dos fills en relaxar l'estricta i polèmica política del fill únic que havia regit a la Xina des de 1979 per a mitigar el creixement que havia encoratjat el primer president de la República Popular de la Xina, Mao Zedong.

També et pot interessar

stats