La Xina estudia la possibilitat de promoure la família nombrosa

El país més poblat de la Terra tindrà un 35% de gent gran el 2050, cosa que planteja un greu problema demogràfic.

La baixa taxa de fertilitat de la Xina aconsella tindre més fills
La baixa taxa de fertilitat de la Xina aconsella tindre més fills / Efe

La República Popular Xinesa té un greu problema demogràfic. D'ací a tres dècades hi haurà massa gent gran i poca gent en edat de tindre una activitat econòmica o productiva. Les prospeccions apunten que al 2050 hi haurà 440 milions de xinesos majors de 60 anys, és a dir, el 35% dels més de 1.300 milions d'habitants de la República. 

Al gegant asiàtic ja s'hi plantegen prendre mesures. Apunten a l'opció de promoure les famílies nombroses. La demografia ha estat i és un instrument de planificació econòmica dels Estats. A finals dels anys 70 es va establir a la Xina la coneguda política del fill únic, amb la finalitat d'evitar la superpoblació del país on viu la cinquena part dels habitants del planeta. Fins al 2016 es calcula que aquesta política va evitar al voltant de 400 milions de naixements. Els mètodes que s'utilitzaren, però, no sempre foren raonables. A més dels avortaments, practicaren esterilitzacions i fins i tot infanticidis.

A partir del 2016 s'accepta que cada parella puga tindre dos fills. I ara, a la vista de l'envelliment de la població, el govern xinés i la direcció del Partit Comunista estudien la possibilitat de fomentar les famílies nombroses.

Hi ha almenys dues raons per al possible canvi de política. D'una banda, si no canvia la tendència demogràfica, no hi haurà gent en edat laboral per a mantindre el ritme de la potent economia xinesa. D'una altra banda, però relacionada, si no es manté el ritme de creació de riquesa, serà impossible mantindre el sistema de salut universal i de pensions.

La taxa de fertilitat, o mitjana de fills per dona en edat fèrtil, és de l'1,05% a la Xina. Al nord-est de la Xina, empobrit per la reconversió industrial, la taxa de fertilitat és del 0,55%, la més  baixa del món. S'estima que la taxa necessària per a mantindre la població és del 2,01%.

També et pot interessar

stats