La Xina considera "inacceptables" els nous aranzels dels Estats Units als seus productes

Pequín assegura que respondrà "amb les contramesures necessàries".

La mesura anunciada pel govern de Trump és una represàlia per la resposta de Pequín als primers aranzels imposats per Washington
La mesura anunciada pel govern de Trump és una represàlia per la resposta de Pequín als primers aranzels imposats per Washington / Stephanie Lecocq (Efe)

El govern xinés considera que la mesura adoptada pel govern de Donald Trump, d'imposar nous aranzels a productes xinesos per valor de 200.000 milions de dòlars és "totalment inacceptable". "L'actitud dels Estats Units danya la Xina, el món i  ells mateixos. Aquesta conducta irracional no pot guanyar suports", va afirmar un portaveu del de Ministeri de Comerç xinés en un comunicat. Va afegir que "la Xina està commocionada" per la decisió del president dels EUA, Donald Trump, d'imposar nous aranzels del 10% a productes importats de Xina i va anunciar que prendrà "les contramesures necessàries".

La mesura anunciada pel govern de Trump és una represàlia per la resposta de Pequín als primers aranzels imposats per Washington. Divendres passat van entrar en vigor aranzels nord-americans del 25 % per valor de 34.000 milions de dòlars com a part d'un primer paquet de gravàmens de 50.000 milions, als quals Xina va respondre amb idèntiques mesures.

"Com a resultat de les represàlies de Xina i donada la falta de canvis en les seues pràctiques, el president ha ordenat a l'Oficina del Representant de Comerç (USRT, en les sigles en anglés) que inicie el procés per a imposar aranzels del 10% sobre 200.000 milions de dòlars d'importacions xineses", va expressar en un comunicat aquest organisme encarregat del comerç exterior.

Juntament amb aquesta orde, la USTR ha adjuntat un llistat de més de 200 folis amb els productes afectats pels gravàmens, entre ells, fruites i verdures, cereals, productes d'origen animal, fustes, embarcacions o material de construcció. La llista també inclou productes químics, combustibles, tabac i alcohol, tèxtils, contestadors automàtics i material fotogràfic i de vídeo, entre d'altres.

"Durant més d'un any, l'administració de Trump ha instat pacientment a Xina  que abandone les seues pràctiques deslleials, òbriga el seu mercat i participe d'una vertadera competència de mercat", ha assenyalat en el seu comunicat la USTR. L'organisme comercial afig: "Hem sigut molt clars i precisos pel que fa als canvis específics que Xina hauria d'emprendre. Lamentablement, Xina no ha canviat el seu comportament, que posa en perill el futur de l'economia d'EUA".  La USTR ha anunciat que iniciarà un procés de notificació abans que els nous aranzels entren en vigor.

Trump ja va avisar el govern xinés de la imposició de nous aranzels en cas de represàlies als primers i també va advertir d'un eventual tercer paquet de gravàmens de 300.000 milions de dòlars si el gegant asiàtic torna a respondre.

També et pot interessar

stats