La Xina aconsegueix que brote una llavor de cotó per primera vegada a la Lluna

Es tracta d'un dels experiments de la sonda Chang'e 4 que ha allunat en la cara oculta del satèl·lit.

La Xina aconsegueix que brote una llavor de cotó per primera vegada a la Lluna
La Xina aconsegueix que brote una llavor de cotó per primera vegada a la Lluna

L'Agència Nacional Espacial de la Xina (ANEC) ha aconseguit fer brotar per primera vegada a la Lluna una llavor de cotó, en el marc de l'expedició de la sonda Chang'e 4, que va aconseguir allunar en la cara oculta del satèl·lit de la Terra.

Així ho ha assegurat l'agència estatal de notícies Xinhua, que a més ha informat que, segons un equip de científics de la Universitat de Chongqing, al sud-est de la Xina, aquest asoliment suposa només el primer miniexperiment de biosfera realitzat amb èxit en el satèl·lit.

Les imatges que s'hi han pogut conéixer mostren un brot de cotó que havia crescut amb èxit, l'única llavor que ha aconseguit germinar fins ara, encara que podria no ser l'única, ja que a la nau també s'han transportat fins a la cara més desconeguda de la Lluna llavors de colza, creïlles, i arabidopsis, així com ous de mosca de la fruita i alguns llevats, per a poder crear una "minibiosfera simple", segons Xinhua.

Com ha explicat un dels científics encarregats del projecte, Xie Gengxin, per a fer realitat aquesta fita s'ha hagut de dissenyar un recipient especial que ha costat 1,29 milions d'euros. Aquest contenidor manté la temperatura entre 1 i 30 graus i permet l'entrada de llum natural i el subministrament d'aigua i nutrients per a les plantes. I és que la creació d'aquesta biosfera induïda no resulta senzilla, perquè les temperatures sobre la superfície lunar poden superar els 100 graus centígrads pel dia i baixar als 100 negatius a la nit, a més de rebre una major radiació solar i de presentar una menor gravetat que en la Terra.

De tota manera, i tot i la importància de l'experiment, aquestes plantes no han sigut les primeres a créixer en l'espai, ja que un equip de la NASA ja va desenvolupar un sistema de zínnies, una varietat de flor, que es van desenvolupar en l'Estació Espacial Internacional l'any 2016.

Després de l'èxit, el gegant asiàtic ja ha anunciat la seua intenció de continuar ampliant el seu programa d'exploració espacial. Com ha confirmat el subdirector de l'ANEC, Wu Yanhua, durant 2019 desenvoluparan una missió de recollida de mostres a la Lluna i en 2020 l'objectiu serà Mart.

També et pot interessar

stats