La Xina amenaça els EUA per la iniciativa legal per a revisar l'estatus comercial amb Hong Kong

La iniciativa legal avaluarà la relació comercial preferent segons l'autonomia i la situació dels drets humans.

Una manifestant protesta amb una bandera dels EUA davant del Consell Legislatiu de Hong Kong
Una manifestant protesta amb una bandera dels EUA davant del Consell Legislatiu de Hong Kong / Umit Bektas (Reuters)

La Cambra de Representants dels Estats Units (EUA) ha aprovat un projecte de llei per a avaluar el tractament comercial especial que té amb Hong Kong en funció de la seua autonomia respecte de la Xina i el respecte als drets humans de les autoritats de Pekín. Els EUA són el segon soci comercial de l'excolònia britànica, després de la Xina continental. 

Pequín ha reaccionat amb l'amenaça de “fortes represàlies en resposta a les decisions errònies del costat estatdunidenc” a través d'un comunicat del Ministeri d'Afers Estrangers, des del qual es redueix el conflicte a Hong Kong a una qüestió d'orde públic

130.000 persones s'han manifestat a Hong Kong per a donar suport a la iniciativa legal de Washington, amb l'esperança que servisca per a sancionar els funcionaris xinesos i hongkonguesos que minen els drets de la ciutadania en aquesta regió de la Xina, que té un estatus administratiu especial.

L'anomenada llei de drets humans i democràcia de Hong Kong, que encara ha de ser discutida al Senat, preveu l'enviament regular als congressistes de llistes amb els responsables de segrestos i tortures, a fi de prohibir-los l'entrada als EUA, entre altres mesures. 

Aquest dimarts, la Xina i els EUA havien confirmat un principi d'acord per a una treva al conflicte comercial que les potències protagonitzen des fa mesos.

També et pot interessar

stats