Xile, immers en el caos després d'una setmana de conflicte

Els transports públics no funcionen i, de moment, les protestes deixen tres víctimes mortals.

El foc s'ha convertit en el mitjà de protesta habitual

A Xile l'última matinada ha sigut caòtica. Tot i la declaració del estat d’emergència i del toc de queda, hi ha hagut desenes d’incidents. Els transports públics no funcionen i, fins ara, hi ha tres víctimes mortals a causa de les protestes, que encara continuen.

El govern ha reconegut només dues víctimes mortals, però la premsa xilena parla d’una tercera persona morta. Totes haurien perdut la vida en els incendis de supermercats saquejats pels radicals. A Santiago hi ha deu persones ferides greus i més de dues-centes de lleus. La passada nit hi ha hagut més de cinquanta incidents violents de gravetat a tot el país, bona part dels quals a la capital. Autobusos cremats i estacions de metro destrossades s’han convertit en la imatge de la capital. Més de mil persones han sigut detingudes a Santiago i a Valparaíso. 

Les protestes van començar dilluns, a causa d’una pujada del preu del bitllet del metro, que ja ha sigut anul·lada. Però el malestar de la població per la situació econòmica i social del país era profund. En els tres últims dies el conflicte s’ha generalitzat i ja afecta diverses ciutats de tot el país. S'ha decretat l'estat d'emergència a Santiago, Valparaíso, Concepción i en tres ciutats més. A tot Xile s’han mobilitzat 8.000 militars i policies. 

Desenes de vols s'han cancel·lat, i el metro de Santiago i el de Valparaíso, no funcionen, fet pel qual es tem que demà serà difícil acudir a la faena. La Universitat de Santiago i molts centres educatius han suspés les classes i milers d’habitatges estan sense llum.

També et pot interessar

stats