Xile, en estat d'emergència després de tres dies d'incidents violents i deu morts

Piñera ha dit que estan en guerra contra un enemic poderós, en relació amb els violents que han sumit el país en el caos.

Manifestants s'enfronten amb agents durant una protesta a Santiago de Xile
Manifestants s'enfronten amb agents durant una protesta a Santiago de Xile / Ivan Alvarado (Reuters)

Xile declara l’estat d'emergència després de tres dies d'incidents violents que deixen ja un saldo de deu persones mortes. Les forces armades i d'ordre públic de Xile lliuren una guerra contra els grups violents que han radicalitzat una protesta social contra la desigualtat, que han sembrat de terror els carrers de cada vegada més llocs del país, amb barricades, incendis i saquejos. 

El president xilé, Sebastián Piñera, ha dit que el país està en guerra contra un enemic poderós i implacable, en relació als grups violents que han sumit el país en el caos. Per a guanyar aquesta "batalla" el govern ha declarat ja l'estat d'emergència, totalment o en algunes de les seues comunes, en 10 de les 16 regions de Xile. En virtut d'aquesta mesura, s'han desplegat milers de militars per a tractar de recompondre l'ordre públic, alterat fins al punt de configurar alguns escenaris de carrer propis d'un front de guerra.

El detonant de l'esclat de la violència al país ha sigut la pujada del preu del bitllet del metro, però ha deixat al descobert el profund malestar social que es viu a Xile per la carestia de la vida, les desigualtats socials i el deteriorament dels serveis públics. L'anul·lació de la pujada del preu del servei de metro no ha aconseguit apaivagar els ànims dels manifestants.

Els incidents més greus s'han produït a Santiago de Xile, però també han afectat la regió de Valparaíso i la província de Concepción, amb barricades, incendis i saquejos d'establiments comercials.

Centenars de viatgers atrapats pel toc de queda en l'aeroport de Santiago

Centenars de passatgers han quedat atrapats aquesta matinada en l'aeroport de Santiago després de la cancel·lació dels seus vols a causa del toc de queda decretat en la capital xilena per les violentes protestes ocorregudes en la capital en els últims tres dies.

El govern espera que aquest dilluns, amb el començament de l'activitat laboral, el país recupere la normalitat, almenys en part, i per a això ha habilitat una línia de metro, que no opera des del divendres, i ha demanat la solidaritat dels ciutadans per a ajudar-se els uns als altres en el desplaçament als llocs de treball.

També et pot interessar

stats