Xile anuncia una llei perquè l’exèrcit isca a protegir la “infraestructura crítica” del país

L'objectiu d’aquesta norma és augmentar la seguretat en el marc de les protestes socials.

Protestes als carrers de Santiago
Protestes als carrers de Santiago / Sebastián Silva (Efe)

El president de Xile, Sebastián Piñera, ha anunciat un projecte de llei que busca que les forces armades puguen col·laborar en la protecció de la "infraestructura crítica" del país. L'objectiu és augmentar la seguretat en el marc de les protestes socials.

La norma pretén que les forces armades puguen ajudar en la protecció de la "infraestructura crítica, incloent-hi serveis públics essencials com el sistema de proveïment elèctric, d'aigua potable o la infraestructura policial". Així, es pretén alliberar als efectius policials que fan aquestes tasques perquè puguen patrullar els carrers i assegurar l'orde públic, segons ha explicat Piñera.

El projecte de llei s’enviarà al Congrés i, en cas d'aprovar-se, permetrà l'exèrcit poder eixir de les casernes "sense necessitat de decretar estats d'emergència constitucional, ni de restringir les llibertats i drets dels ciutadans".

Xile viu des del passat 18 d'octubre un esclat social sense precedents des del retorn a la democràcia en 1990, amb manifestacions que reclamen un model socioeconòmic més equitatiu.

També et pot interessar

stats