Von der Leyen i Johnson decideixen el rumb definitiu de la negociació del Brexit

Els dos dirigents s'han marcat aquest diumenge com a data límit per a decidir el rumb de la negociació.

Dues banderes de la UE onegen a Brussel·les
Dues banderes de la UE onegen a Brussel·les / Yves Herman (Reuters)

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic, Boris Johnson, tenen previst parlar aquest diumenge a migdia per a fer balanç de les negociacions del Brexit i decidir si és impossible arribar a un acord abans que acabe l'any. Si 2020 comença sense acord, la relació comercial entre la UE i el Regne Unit es regirà per les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC). De moment, Von der Leyen i Johnson han deixat clar en les seues declaracions d'aquesta setmana que ho veuen difícil.

La presidenta de la CE ha explicat que hi ha diferències “fonamentals" entre Londres i Brussel·les sobre els tres temes clau de les negociacions: la pesca, la competència justa entre empreses europees i britàniques i el mecanisme per a solucionar les disputes sobre l'hipotètic pacte. De fet, la Comissió Europea va presentar aquest dijous mesures de contingència per al sector pesquer, les connexions i la seguretat aèria i trànsit rodat.

Per la seua banda, Johnson ha afirmat que no escatimarà esforços per a aconseguir un pacte d'última hora amb la Unió Europea sempre que es respecte la sobirania del Regne Unit, segons informen fonts governamentals. Davant la possibilitat de no arribar a un acord, el govern britànic ha mobilitzat quatre vaixells militars que patrullarien les aigües territorials per a evitar l’entrada de pescadors comunitaris a partir de l'1 de gener.

Els dos dirigents s'havien marcat aquest diumenge com a data límit per a decidir el rumb de la negociació, i les seues alternatives eren les següents: suspendre-la, arribar a un acord o un consens de mínims que es desenvoluparia en 2021 o continuar dialogant fins al 31 de desembre, quan acaba el període de transició.

Finalment, Von der Leyen ha confirmat als mitjans que els equips negociadors continuaran conversant fins que acabe l'any.

També et pot interessar